Csütörtökön eldől, hogy az idei százezer felvételiző hol talál helyet a felsőoktatási porondon

DH - A tavalyinál közel húszezerrel több felvételiző várja a csütörtöki ponthúzást. A DF-ért első helyen 2500-an izgulnak.

Szabó Szabolcs



A Dunaújvárosi Főiskola bátran szemezgethet majd a bejelentkezők között. Népszerű az intézmény
Fotó: Vohlmann György
E héten csütörtökön eldől, a felvételiző halacskák, melyik kis vagy  nagy szákba találnak helyet. A ponthúzás a felvételi procedúra legizgalmasabb epizódja, amely nem kevés taktikai érzéket követel a leendő hallgatóktól. A ponthúzás során kikalkulált felvételi küszöböt számos tényező befolyásolja egy intézményen belül. Ezek: a jelentkezők száma, a jelentkezők eredményei, a felvételi lapon feltüntetett intézményi sorrend, valamint az államilag támogatott helyek száma.  Leegyszerűsítve: a legtöbb államilag  támogatott  hallgató oda nyer felvételt, ahová a legtöbb jó eredményt nyújtó hallgató jelentkezett.  Tehát a rendszer az úgynevezett mamutegyetemeket preferálja. Most azonban nézzük, mi is várható a Dunaújvárosi Főiskolán.


A nagyok lehalásznak, a kicsik kaparnak - e szavakkal jellemeztük az országos felvételi adatokat tavasszal  lapunk hasábjain.

Államilag támogatott helyre idén 2500-an pályáztak, ebből 1307-en első helyen jelölték meg a helyi főiskolát, így DF bátran szemezgethet majd a bejelentkezők között. A népszerűségi, így a csütörtökön tetőző izgalmi rangsort is a kommunikáció és médiatudomány (685 fő) szak vezeti, a sorban követi a mérnök-informatika (631 fő), a harmadik helyre a gazdász szak kapaszkodott (554 fő). Július 23-án összesen 127 ezer felsőoktatásba vágyakozó fiatal sorsáról dönt majd a ponthúzás, az előzetes becslések szerint közel százezer fő nyer majd bebocsátást: kérdés, hogy hová. Akik a csütörtökön ismerté váló felvételi küszöb szerint nem kerülnek a rendszerbe, azok az augusztusi pótfelvételi során tovább próbálkozhatnak. Mivel a hazai felsőoktatási rendszerben jelenleg is képzési túlkínálat van, mindenkinek jutna hely.1307-en jelentkeztek első helyen a DF-re

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!