Veszélyesek lehetnek a diszkók, kocsmák a szmog miatt

Budapest - Nem csak a vendéglátóhelyeken dolgozók, hanem a vendégek számára is komoly egészségügyi kockázatot jelenthet, ha kocsmába, vendéglőbe,vagy diszkóba mennek, állítják egy mérés eredménye alapján.

duol.hu

Legalábbis ez derül ki az Amerikai Magyar Orvosszövetség próbaméréseinek értékeléséből. Az egészségügyi tárca nem csak lapít az ügyben, de közel két évtizede szabotálja a beltéri légszennyezettségi normaértékek kidolgozását, amelyre pedig 1991 óta törvény kötelezi.
 
Az Amerikai Magyar Orvosszövetség próbamérései alapján már régen szmogriadót kellett volna elrendelni a magyarországi vendéglők, diszkók és kocsmák jelentős részében. Az adatok tragikusak: azokban az éttermekben, ahol nem voltak szeparálva a dohányosok a nemdohányzóktól, 155 mikrogram/m3 volt a szálló por mennyisége. Elkülönítés esetén ez az érték a nemdohányzó helyiségekben 94 mikrogram/m3 volt. Az elkülönítésre nem kötelezett diszkókban a légszennyezettség elérte a 148 mikrogram/m3-t. 

Összehasonlításul: a Fővárosi Közgyűlés rendelete szerint kültéren 100 mikrogram/m3 esetén szmogriadót kell elrendelni. E tragikus helyzetről az Amerikai Magyar Orvosszövetség már 2008 augusztusában is figyelmeztette a gazdasági tárcát, de az semmit nem tett az ügyben. Az Amerikai Magyar Orvosszövetség 39. konferenciáján figyelt fel Michael Cummings a Roswell Park Cancel Institute vezetője 2007-ben arra az adatra, hogy Magyarországon egyáltalán nem mérik a beltéri légszennyezettséget. Cummings, aki az amerikai dohányzásellenes kampány egyik vezetője, felajánlott egy általuk kialakított speciális Sitepack Aerosol Monitor készüléket a magyarországi mérésekre, a munkára pedig két magyar orvost Tárnoki Ádámot és Tárnoki Dávidot kérték fel. A légszennyezettségi normaértékeket az US-EPA társaság állapította meg az Egyesült Államokban, s ezeket az ENSZ Egészségügyi Világszervezete is elfogadta. E normaértékek szerint 66-150 mikrogram/m3 szálló por érték határ már egészségtelen,a 150-250 mikrogram/m3 tartomány pedig nagyon egészségtelen minősítésű. 

Az egészségügyi tárca és az Országos Tisztifőorvosi Hivatal évek óta hitegeti a Füstirtók Egyesületet azzal, hogy miniszteri rendeletben szabályozzák a beltéri légszennyezettségi normaértékeket, de információink szerint most is jegelik a jogszabálytervezet kidolgozását. A rendeletre többek között azért lenne szükség, mert az éttermi levegő egészségkárosító hatásának bizonyítására ez lenne az egyetlen megoldás. Ráadásul a vendéglátóhelyi dohányzás tényét csak akkor tudnák objektíven bizonyítani az ÁNTSZ-ek szakemberei, ha a jogszabály meghatározna egy nikotin-, egy kátrány-, és egy szénmonoxid koncentrációs határértéket, amelyet átlépve bírságolható lenne a katasztrofális mértékű illegális dohányzás. Ennek hiányában az ÁNTSZ-ek hét éve szabotálják a dohányzóhely elkülönítési jogszabályok betartásának ellenőrzését - állítja a Füstirtók Egyesülete. 
(MTI)
 
 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!