Harleysok a rendőrség ellen

<b>Budapest,Párizs</b> – Aggasztja a francia rendőrséget a motoros bandák sokasodása. Ezek a szervezetek, amelyeknek tagjai Harley-Davidson gépeken robognak, nem szeretik „a feketéket", tetováltak, többé-kevésbé különcök, sokszor ittasak. A Hell's Angels, vagy ellenpárjuk, a Bandidos vagy éppen az Outlaws már régen nem csupán ártalmatlan száguldozók a hatóság szemében – írta meg a párizsi Le Figaro.

duol.hu

A biztonsági kérdések elemzésével foglalkozó INHES kutatóintézet tanulmányt jelentetett meg a témáról. Gilles Aubry, a párizsi bűnügyi rendőrség igazgató-helyettese, az írás szerzője egyenesen arra a következtetésre jut, hogy „a bűnre hajlamos motorosok bandái területek meghódítására törekszenek Franciaországban is”. 

„A külvilág előtt tagjaik szándékosan népies képet igyekeznek kialakítani magukról, ennek azonban semmi köze sincs ezeknek a szervezeteknek rendkívül szigorú, hierarchikus és fegyelmezett jellegéhez” – fűzi hozzá.

A motoros bandák az 1940-es évek végén tűntek fel az Egyesült Államokban, s mára 49 országban működnek. 

Ma 10 ezer főre becsülik teljes létszámukat, valamennyien szigorúan tiszteletben tartják annak a szervezetnek rítusait és szigorú törvényeit, amelyhez éppen tartoznak. Kifelé a „szelíd motorosok” szabadságvágyát nevezik összekötő erőnek, azonban mára láthatóan az erőszak a meghatározó ebben a törvény peremén létező férfias mikrotársadalomban – mutatott rá a szerző.

Franciaországban 1981-ben született meg a Hell's Angels első helyi társulása, „fejezete”, azóta már megtalálni őket Orléans, Toulouse, Nimes, Avignon, Marseille, Fréjus vagy Colmar utcáin is, becslések szerint mintegy 400-an vannak az országban.

(Forrás: MTI)  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!