Bulivan

2014.08.01. 14:34

Fezen: Nem a vihar, a zene dübörög

A Fezen első, csütörtöki napja olyan fellépőket tartogatott, mint a német Destruction, az Ossian, Akkezdet Phiai, Tarja Turunen, Punnany Massif, Irie Maffia és Maszkura és a Tücsökraj. Íme, három húzónév, három rövid interjú.

Buthy Lilla

Ahogy arról korábban írtunk, beindult a nagykorúvá érett buligépezet a MÁV Pályán. Csütörtökön az időjárás is kegyes volt a fesztiválozókhoz. Egy rövid időre ugyan cseperegni kezdett az eső, de a sötét felhőkből ezúttal nem lett vihar. Folyamatosan frissülő cikkünket itt olvashatják.

Csütörtökön a feol.hu-nak nyilatkozott először a Punnany Massif, az Akkezdet Phiai és a Maszkura és a Tücsökraj zenekar.

Punnany Massif

A pécsi srácok, a Punnany Massif története durván 15 évvel ezelőttre nyúlik vissza, mikor is összetalálkozott az akkor 11 és fél éves Roli és a 13 éves Máté. Biztos sokan felkapják a fejüket a rendhagyó névválasztásra, ami a fiúk szabad fordításában nőket kedvelő csoportosulást jelent. Mondhatni masszívan preferálják őket. Még a koncert előtti ráhangolódásban kaptuk el őket pár kérdés erejéig.

- Mi a Fezen klubban már rengeteget zenéltünk, talán ez a harmadik Fezen fesztiválunk. Sajnos mindig csak kocsiba be, kocsiból ki, így vicces történeteket nem nagyon tudok felidézni. Vagyis de! A mostani barátnőmmel ezen a fesztiválon ismerkedtem meg. Nyár? Holnap Csongrád, holnapután Mezőtúr. Van még két nagy fesztiválunk. Az év végén már külföldre mennénk nyaralni. A zenekar tekintetében pedig annyi van, hogy jön a nagylemezünk szeptemberben. Azért érdekes, mert dupla szűz vagyok és csillagegyüttállásban fogom megírni a lemez végét, utána pedig elsöpörjük a magyar könnyűzenét – mondta optimistán a Feol.hu-nak Felcser "Rendben Man" Máté.

Akkezdet Phiai

Saiid (Süveg Márk) és Újonc (Závada Péter) 18 éve ismerik egymást, az Akkezdet Phiai zenekar pedig 16 éves. Az egész zenekar a gyerekkorukról szól, ami átível a felnőtt korba, a harmincas éveikbe is. A csapat hivatalos fellépő lemezlovasa -és ezzel harmadik tagja- 2004 óta DJ Frequent (Havas Patrik). Závada Pétert kérdeztük arról, hogy milyen aktuális projekteken dolgoznak, és melyek a közeljövő tervei, na és persze arról is, hogy érezték magukat itt a Fezen fesztiválon.

- Köszönjük, remekül éreztük magunkat, úgy hallom most játszik az Ossian a másik színpadon. Azt hiszem indokolt, hogy nem voltak olyan nagyon sokan a koncertünkön, de akik voltak, a keménymag, ők nagyon élvezték szerintem. Márk nagyon aktív a slam poetry-ben, megint lesz egy országos slam bajnokság, ahol ő a címvédő, második éve folyamatosan ő nyeri. Én foglalkozom színházzal, volt egy darabom, amit tavaly mutattak be, egész évben játszottuk. Ebben az irányban is vannak még ötletek, illetve készül egy verseskötetem, ami majd talán tavasszal jelenik meg. Nem akarom elsietni, ez nem arról szól. Amikor összeérik az anyag, akkor kiadjuk – mesélt az aktualitásokról és a jövőbeni tervekről Závada Péter.

A Feol.hu-nak elmondta azt is, hogy készül az új Akkezdet Phiai lemez is. Körülbelül 10-12 szám alapja és szövege már megvan.

Maszkura és a Tücsökraj

A 2007-ben alakult Maszkura és a Tücsökraj az újkori magyar dalszerző zenekarok egyik legmagasabb művészi színvonalon muzsikáló bandája. A cilinderes Maszkura egyedi megjelenése és zenei világa adja meg a csapat jellegzetes stílusát. Maszkura zenei pályafutását Erdélyben kezdte szülővárosában, Marosvásárhelyen majd 2005-ben költözött Budapestre. Háborgató Maszkuraként eddig három szóló rap lemezt készített, majd 2009-ben jelent meg debütáló albumuk a Maszkura és a Tücsökrajjal, Szégyentelen címmel. Maszkura gyerekkorában tette le voksát a harmonika mellett, egyébként más zenész nincs a családban.

- Apukám komája szaxofonozik és klarinétozik, lagzikra járt zenélni, amúgy kőműves. Neki volt otthon harmonikája. Apukám meg mindig is szeretett volna játszani rajta, csak nem volt rá ideje, hogy kitanulja. Megvette nekem, innentől jött a többi – mesélte Maszkura a zenekar énekese, harmonikása, szövegírója és frontembere.

Az önkifejező szövegeihez tökéletes zenei harmóniát biztosító zenekarral, közösen alkotják a dalokat. 2013 októberében jelent meg a legújabb Maszkura és a tücsökraj-stúdióalbum, a Lady Maga! A fiúk szinte hazajárnak Fehérvárra, a Fezenes koncert előtt még egy unplugged flashmob koncertet is adtak a Városház téren.

Harmadik vagy negyedik alkalommal vagyunk itt ezen a fesztiválon. Szeretünk Székesfehérvárra jönni, és a fehérváriak is szeretnek minket, értő közönségünk van. Szóval igen, kellemes arcok vannak, szeretek itt játszani – mondta Maszkura, majd hozzátette: A kezdetek óta a zene mellett letisztult a szöveg is, nem akarom, hogy a stílus lenyúltnak tűnjön, vagy bármihez is hasonlítson. Lovasi András is azért olyan kaliberű figura, mert gyönyörű, egyedi szövegei vannak, ahogy a Kiss Tibinek is. Hiphop-ban is sok olyan előadó van, akit rögtön felismerni, mert különleges és érdekes szövegvilága van. Nem akarunk mindenkit megfogni, aki akarja, szeresse a zenénket. Elsősorban olyan muzsikát játszunk, amit mi szívesen vállalunk, amit mi magunktól hallani szeretnénk. Ha ehhez mások is csatlakoznak, nagyon boldogok vagyunk. Hogy mitől életképes egy zenekar? A sok év egyszer csak beérik. Fontos, hogy mindenki jól játsszon a hangszerén, ezen nem vérezhetünk el. No meg, kell egy karakteres, jó frontember, aki saját maga írja a szövegeket, hiszen nem árt, ha a szöveg mögött van valaki, akiről a történetek szólnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!