Bulivan

2011.01.12. 09:10

A Moulin Rose játszik a Negative előtt

Minden nagylemez olyan, mint egy megálló a hosszú utazás alatt - érzékelteti a hasonlattal az együttese zenéjében folyamatosan bekövetkező változásokat a finn Negative énekese. A dallamos, helyenként gótikus hatásokat is mutató együttes január 16-án lép fel Budapesten, a csapat előzenekara a dunaújvárosi Moulin Rose lesz.

Gyuricza Ferenc

Jonne Aaron a magyarországi koncert  apropóján nyilatkozott laptársunknak, a Zalai Hírlapnak.

A főleg a fiatal lányok körében népszerű finn rockzenekar harmadik alkalommal jár már hazánkban, így annak ellenére stabil rajongótáborral rendelkezik, hogy korai lemezeiket nem is lehetett nálunk megvásárolni. Elsőként a Sziget fesztivál keretében mutatkoztak be Budapesten, majd 2009 márciusában az egyik fővárosi klubban, a Diesel-ben adtak koncertet, ugyanott, ahol e hét végén is fellépnek majd. Két éve a dunaújvárosi Gyöngyvér volt az előzenekaruk, ez alkalommal pedig az azóta feloszlott formáció tagjaiból alakult Moulin Rose játszik előttük. Jonne Aaron szerint a Negative-nak anyagilag is megéri Magyarországon koncertet adni, ám ennél sokkal fontosabb, hogy eleget tegyenek rajongóik igényének, s élőben is találkozhassanak közönségükkel.

- Szeretünk turnézni, egy rockzenekar számára ez nagyon fontos - mondta az énekes. - Úgy tűnik, Magyarországon nagyon jó a közönségünk. Már az előző két koncerten is megragadta a figyelmemet, hogy milyen csinosak a magyar lányok. Mindkét alkalommal nagyon szép és kedves ajándékokat kaptunk tőlünk. A magyar közönség nagyszerű, vad és hangos. Ameddig eljártok a koncertjeinkre, illetve amíg elhozzátok magatokkal a barátaikat, addig biztosan visszatérő vendégek leszünk nálatok.

 


Jonne Aaron szólt arról is, hogy a zenekar többnyire saját hazájában ad koncerteket, de időnként Európa többi államában is fellépnek. Arról, hogy hol a legnépszerűbbek, egyelőre nem tudott mit mondani, hiszen sok múlik a mostani turnén is, amely e héten csütörtökön kezdődik Hollandiában, innen Németországon és Csehországon keresztül érkeznek hazánkba, majd Románia következik, onnan pedig újra Nyugat-Európa felé veszik az irányt, Ausztria, Svájc, Olaszország és Spanyolország vár még rájuk.

- A nyáron Kínában léptünk fel - folytatta a zenekar frontembere. - Koncertünk része volt a 2010-es Világkiállításnak, minket tiszteltek meg azzal, hogy a finn nap főzenekaraként játszhattunk, vagyis mi képviseltük a finn kultúrát. Az új albumunkkal, a Neon-nal pedig szeretnénk betörni az amerikai piacra, ezért is vettük fel annak dalait az Egyesült Államokban. Azt pontosan nem látjuk előre, hogy mit hoz számunkra a jövő, de annyi biztos, hogy fogunk Amerikában is koncertet adni.

A Negative korábbi albumai közül több is listavezető volt hazájában, így nem váratlan, hogy az említett Neon című albumot az egyik legnagyobb multinacionális lemezcég jelentette meg. Jonne Aaron elmondása szerint szerződést ugyan a kiadó finnországi kirendeltségével kötöttek, ám a nemzetközi terjesztés is megoldott. Így a Neon - ellentétben néhány korábbi albumukkal - már világszerte kapható, még Ázsiában is, ahol viszont egy másik cég vállalta magára a forgalmazást.

Az új stúdióalbum előtt a kiadó javaslatára God Likes Your Style címmel egy válogatáslemezt is megjelentettek, ezen korábbi kislemezeik B-oldalas dalai kaptak helyet, amelyek ma már nehezen beszerezhetőek. Ezzel egyrészt kedveztek a rajongóiknak, másrészt az album kifutása miatt kaptak némi plusz időt az új dalok írására.

 

- Érzelmes vagy dallamos rock and roll-nak nevezném a zenénket - magyarázta a Negative alapítója. - Ennek persze nincs különösebb jelentősége, számomra a zene a fontos, nem a kategória. Az évek során sokat változott a stílusunk, de ti sem ugyanazt a ruhát hordjátok öt vagy tíz éve, ez egy természetes folyamat. Minden nagylemezünk olyan, mint egy megálló a hosszú utazás alatt. Ezt az utat a rajongóinkkal együtt járjuk végig, azt látjuk, hogy amíg szenvedéllyel tesszük a dolgunkat, addig kitartanak mellettünk. Akkor is velünk voltak, amikor a gitárosunk, Christus elhagyott bennünket. Vele együtt hattagú volt a Negative, először gondolkodtunk is azon, hogy beveszünk még egy gitárost, de hamar kiderült, hogy nincs szükségünk rá.

Az énekes azzal folytatta, hogy a Neon című albumról a napokban jelent meg a második videoklip, ezt a Jealous Sky című dalhoz forgatták. Jonne Aaron szerint az album több érdekességet is tartogat, a legkülönlegesebb felvétel a Neon Rain című szerzemény, amelyet nem is ő énekel, hanem egy kedves lány Los Angeles-ből, Kirsti Anna-Urpa. A dalhoz eredetileg közeli barátjukat, a híres tetováló művészt, Kat Von D.-t, a Mötley Crüe basszusgitáros Nikky Sixx volt barátnőjét szerették volna felkérni, ám ez a terv meghiúsult, ami miatt egy kicsit szégyellik is magukat.

Jonne Aaron nemcsak a zenekara körüli aktualitásokról számolt be, hanem néhány személyes kérdésre is válaszolt. Elmondta, hogy 12 éves korában döntött úgy, hogy énekes lesz belőle, s Kurt Cobain, a Nirvana frontembere volt a példaképe, akire mint dalszerzőre is feltekintett.

- Nagyon szerettem magát az együttest is, ők voltak az első kedvenceim - sorolta tovább. - Később felfedeztem magamnak a Guns N’ Roses-t, s valójában e két zenekar miatt alapítottam meg a saját együttesemet, a Negative-ot. Azóta nem nagyon követem a trendeket, nem is figyelek arra, hogy más zenekarok milyen utat járnak be, az időm nagy részét annak szentelem, hogy valami újat hozzak létre, például új dalokat írjak. Elégedett vagyok mindazzal, amit a Negative révén sikerült elérnem, de úgy nagyok ezzel az egésszel, hogy mindig többre vágyom. Van egy mondás, talán Magyarországon is ismert: evés közben jön meg az étvágy. Én is így vagyok ezzel, úgy érzem, még közel sem értem a sikereim csúcsára, ezért egyre és egyre többet dolgozom. A sok munka miatt aztán kevés szabadidőn marad, de két dologra feltétlenül szakítok magamnak időt. Az egyik a szerelmi életem, a másik pedig a testem karban tartása. Szeretek futni, újévkor azt fogadtam meg, hogy addig edzem magam, amíg olyan kocka-hasam nem lesz, mint a dobosunknak, Jay-nek van.

 

 

 

További zenei híreink itt!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!