Borosta

2013.05.22. 13:43

Csillogás, pompa, fény

Csillogás, pompa, fény, hihetetlen, olykor már-már túlzó színkavalkád jellemzi Baz Luhrmann legújabb filmjét, A nagy Gatsbyt.

Ambrózai Zsuzsanna

A rendező stílusától nem áll távol ez a világ, elég csak a Moulin Rouge című filmre gondolni, amely hatásában erősen hajaz erre az alkotásra – szintén ő jegyzi. Ehhez pedig még inkább hozzátesz, hogy 3D-ben lehet megtekinteni a filmet. Mark Anthony „Baz” Luhrmann neve nem ismeretlen a moziba járó, filmkedvelő közönség előtt, olyan alkotások fűződnek nevéhet, mint a fent említett Moulin Rouge (2001), az Ausztrália (2008), vagy a Rómeó és Júlia, még 1996-ból.

Kétségtelen, A nagy Gatsby is vélhetően beékelődik azon filmjei közé, melyről a nézők beazonosíthatják a rendezőt. Azt a rendezőt, aki igencsak „nagyot” alkotott, a szó minden értelmében. Megálmodott egy világot, jelen esetben a ´20-as évek Amerikájának világát, pontosabban New Yorkét, amelybe belehelyezett egy nem kis misztikummal átszőtt szerelmi történetet. A tipikus hollywoodi sikersztori azonban nem a klasszikus vonulatot képviseli.

Leonardo DiCaprio (Jay Gatsby) és Carrey Mulligan (Daisy Buchanan) (Fotó: Index.hu)

Jóllehet annak ellenére, hogy túl sok meglepő és kiszámíthatatlan jelenettel nem bír a film, hordoz magában némi varázslatot, olyan elemeket, amelyektől különlegessé válik. A történet lényegi mozzanatait szándékosan nem ecseteljük, azok megítélését és átélését rábízzuk az olvasóra. Felhívjuk azonban a figyelmet arra, aki korhű, vagyis klasszikus húszas évekbeli hangulatot szeretne viszont látni, készüljön fel, nem fogja megkapni!

A jelmezek – női vonulata – hajaz ugyan a korszakra, de a férfiaké varázsol el csak igazán, a hangulat rendben van, de a zene mégis ront rajta, rombolja. Tisztán 21. századi alkotások. Mindezek ellenére ajánljuk a filmet, látványban és hatásban ugyanis nagyot üt.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!