Borosta

2012.09.06. 06:21

Vadmararak doktora

Székesfehérvár Kis túlzással, csak Noé bárkáján volt annyiféle állat, mint amennyi Berkényi Tamást, a megyeszékhelyen működő Vadmadárkórház alapítóját, vezetőjét - otthonában is - körülveszi.

B. Kiss László

Hat éves volt, amikor szülei, engedve az unszolásának, megajándékozták élete első madarával, egy zebrapinttyel - meséli Berkényi Tamás, a székesfehérvári Vadmadárkórház alapítója, vezetője. A szülők azt hitték, ezzel leszerelhetik a kisfiút, de csalódniuk kellett: a pintynek párra volt szüksége, aztán fiókák születtek, amelyeket  pedig muszáj volt külön kalitkába rakni.

Pár esztendő leforgása alatt harmincra gyarapodott a kalitkák száma a panellakásban, ahol a szag - legalábbis Tamás édesapja szerint - leginkább tyúkistállóéra emlékeztetett.

Berkényi doktort nem csak a Vadmadárkórházban, de otthon is állatok veszik körül. Ami mozog, de fél szeme vagy fél lába van, az biztos, hogy nála köt ki. A kutya, a macska, a papagáj és a teknős mellett volt idő, amikor sánta szamarat  és csökött tehenet is tartottak a házuk udvarán.

Az állatorvos két kisgyermeke közül a három éves kislány az, aki éppen úgy bolondul az állatokért, mint édesapja.  Ő azonban már könnyebb helyzetben van; neki nem kell megharcolni egy-egy újabb jószágért a papájával. Az, amit megszeret - kis túlzással - másnap már az otthoni állatseregletet gyarapítja.

Na, de mit szól mindehhez a neje? - kérdezem Tamást.

A felesége is mindig szerette az állatokat, kivált a skótjuhász kutyák érdekelték. Persze, amikor újabb és újabb madár került a lakásba, vagy amikor a férj egy este egy 15 éves emlődaganatos, bepelenkázott ebbel tért haza, vagy amikor vadkacsa úszkált a kádban, és fagyasztott egér volt a hűtőben, mitagadás, Ildikónál is rezgett a léc - fogalmaz az állatorvos. De aztán kompromisszumot kötöttek, és azóta például már külön hűtő szolgál a családban az állateleség tárolására.

De mit csinálnak a Noé bárkáját idéző állatsereglettel, ha nyaralni mennek? - faggatom kíváncsian, hiszen nálunk a szobapálma öntözése is gondot jelent, ha elutazunk.

Kemény logisztikai feladat az állatok elhelyezése - ismeri el Berkényi Tamás, de nem lehetetlen. Valamit valaki mindig bevállal.

Az, hogy állatorvos lesz, öt éves korában eldőlt. A Vadmadárkórház létrehozásának kezdetei másfél évtizedre nyúlnak vissza. Az intézmény jelenleg a Herosz fehérvári kutyamenhelyén működik, albérletben. A terv persze az, hogy legyen egy önálló madárkórház, csak ehhez kellene még úgy százmillió forint. A praxis számára a vadon élő szárnyasok gyógyítása, a megélhetést azonban egy kutyatápot gyártó multi biztosítja - fogalmaz Berkényi Tamás.

Szeret fotózni, ám ritkán jut rá ideje. Könyvet éjszaka olvas. A munka, a család, a madárkórház kitölti az idejét. Feleségével nagy figyelmet szentelnek a hét éves Csongor és a három éves Juli  nevelésének. Tamás persze örülne,  ha a fiából is állatorvos lenne. Ám Csongor kevés affinitást mutat az élővilág iránt. Ugyanakkor rendkívül kreatív kiskölyök, aki például - a Marsról érkezett felvételek hatására - űrhajókat és komplett kilövőállomást épített legóból. Édesanyja magyartanár és drámapedagógus. Valószínűleg innen van benne a késztetés: már filmet is forgatott a szülei mobiltelefonján - meséli a joggal büszke apja.

Juli viszont inkább az édesapjára ütött. Múltkor például, amikor elvitték a veszprémi állatkertbe, a három éves kislány mindenáron be akart mászni a tigrishez, hogy kihozza a rácsok mögül..

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!