Belföld

2013.01.14. 18:16

Kommentár: Matolcsy és a forint

A háromszáz forintos fontos lélektani küszöb közelébe kúszott az euró forintárfolyama, s aligha okozna sokaknak meglepetést, ha át is lépné.

Szente Ottó


Hét hónapja nem volt ilyen gyenge a forint, s  világgazdasági hatással még részben sem magyarázható a trend.  Ez feladhatta a leckét a Nemzetgazdasági Minisztériumnak, ezért jobb híján ismét a spekuláns kártyát rántották elő a pakliból, amikor az országlakosok tájékoztatására szánt közlemény fogalmazásába kezdtek. Szerintük  megint a spekulánsok látták elérkezettnek az időt, hogy jól megszedjék magukat,  dehogyis Matolcsy György mondatai taszították lejtmenetbe a forintot.

Apró zavaró tényező, hogy a minisztérium szerint a spekulánsok mozgolódását kiváltó Roubini-elemzés, amely IMF-megállapodás híján a forint gyengülését helyezte kilátásba, már január 3-án napvilágot látott, a forint ellenben csak egy héttel később kezdett zuhanni, azután, hogy Matolcsy György azt nyilatkozta, hiba volt a 2000-es években erős szinten tartani a forintot. A piac ezt  úgy dekódolta, hogy a jegybankelnöki posztra esélyes Matolcsy a forint gyengülésére készül, s  el is kezdte beárazni ezt az eshetőséget. Az elemzők úgy vélik, ha tényleg ő kerül az MNB élére, akkor zuhan majd igazán nagyot a forint. A Roubini-elemzés egyébként meglehetősen negatív képet festett a magyar gazdaság helyzetéről. Erre nem tért ki a Nemzetgazdasági Minisztérium közleménye.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!