Belföld

2012.03.08. 12:57

Európai bizottsági jóváhagyás

Jóváhagyta az Európai Bizottság, hogy Magyarország június 30-ig meghosszabbítsa azt a programot, amely a bankok támogatására, feltőkésítésére szolgál.

MTI

Csütörtöki brüsszeli közleménye szerint az Európai Unió végrehajtó testülete azzal indokolta döntését, hogy a 2009-ben indított program összhangban van a nemzetközi gazdasági válság miatt átdolgozott uniós állami támogatási szabályokkal. A program a bizottság értékelése szerint jól célzott, arányos, továbbá időben és méretben korlátozott jellegű, ahogyan azt az unió előírja, és ezáltal megfelelő eszköz arra is, hogy segítsen elhárítani a gazdaságban a válság miatt keletkezett zavarokat.

A szóban forgó csomag legfontosabb eleme az a feltőkésítési intézkedés, amely osztalékelsőbbségi részvények fejében új tőkét tesz elérhetővé a hitelintézetek számára, hogy megerősíthessék tőkealapjukat az esetleges veszteségekkel szemben.

Az eredeti program tartalmazott egy garanciaintézkedést is, amely ellentételezés fejében a program kezdete előtt keletkezett, legfeljebb három (kellően indokolt esetben öt) év futamidejű új tartozásokat fedezhet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!