Belföld

2015.06.09. 13:28

Czibere: a kormány megbecsüli az időseket és az őket gondozókat

A kormány elkötelezett az idősek és az őket gondozók megbecsülése mellett, ezért igyekszik folyamatosan javítani az idősek életkörülményeit - mondta Czibere Károly, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára keddi sajtótájékoztatóján Budapesten.

Az államtitkár kiemelte: e cél érdekében hirdetett a kormány pályázatot az önkormányzati fenntartású idősotthonok fejlesztésére.

Emlékeztetett: ezekben az intézményekben eddig 9 milliárd forintból összesen 3300 hely újult meg, és a kormány elkötelezett e munka folytatása mellett.

Czibere Károly közölte: még több olyan intézmény van, amelynek csak határozott idejű engedélye van, mert nem teljesít minden feltételt a határozatlan idejűhöz. Fontos lehetőséget adni az önkormányzatoknak - amelyek jelentős partnerei a kormánynak az időseknek biztosított szociális segítségnyújtásban -, hogy az időseket segítő szolgáltatásaik infrastruktúráját fejlesszék, bővítsék, korszerűsítsék - emelte ki.

A megbecsülést mutatja, hogy javítják azoknak a dolgozóknak a munkakörülményeit, akik az időseket segítik az intézményekben, így 21. századi körülmények között tudják a feladatukat végezni - mondta. Két hete döntött úgy a kormány, hogy a munkatársaknak a tavalyi 12 milliárd forint bérpótlékon felül 7,6 milliárd forint bérkiegészítést állapít meg - tette hozzá.

Berczik Ábel, a Nemzetgazdasági Minisztérium kincstárért felelős helyettes államtitkára hangsúlyozta: a 2015-ös költségvetési törvény hiánypótló abból a szempontból, hogy központi költségvetési forrást biztosít az intézmények kisebb felújításaira. Idén 21 településen összesen 400 millió forint jutott e célra - közölte.

Elmondta, a fő cél az ideiglenesen bejegyzett intézmények fejlesztéseinek támogatása volt, hogy hosszú távon biztosíthassanak ellátást. Berczik Ábel kifejtette: a pályázaton 21 önkormányzati fenntartású intézmény nyert, közülük 15 ideiglenes hatállyal bejegyzett. További 6 településen olyan felújításokat támogatnak, amelyekre a hatóságok szólítottak fel.

A helyettes államtitkár azt is elmondta, hogy mivel nagy volt az érdeklődés a pályázat iránt, a kezdeményezés 2016-ban folytatódik.
A miniszteri döntés alapján a legnagyobb támogatást - településenként 20 millió forintot - edelényi, kazincbarcikai, balmazújvárosi, mezőtúri, nagymarosi, szigetszentmiklósi, cégénydányádi és dombóvári intézmény kapott, a legkisebb összegű, nyolcmillió forintos támogatás pedig Zalaszentlászlóra kerül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!