Belföld

2014.06.02. 16:57

MSZP-tisztújítás - Botka: most Tóbiás alkalmasabb pártelnöknek

Botka László, az MSZP országos választási bizottságának (ovb) vezetője alkalmasabbnak tartja Tóbiás Józsefet arra, hogy a párt következő elnöke legyen.

Botka László nem a pártelnöki, hanem egy megerősített választmányi elnöki posztot pályázna meg a szocialista párt júliusi tisztújításán. A politikussal készült interjú részletét hétfőn közölte a 168 óra című hetilap a honlapján.

Az MSZP-t az ovb elnökeként ideiglenesen vezető politikus úgy fogalmazott, ha "az MSZP úgy dönt - és most ez a többségi álláspont -, hogy először vissza kell térni a gyökerekhez, le kell bontani a lojalitásra épülő rendszert, nyitottá kell tenni a pártot, a legkisebb településeken is meg kell kezdeni a pártépítést, akkor erre a munkára Tóbiás József alkalmasabb nálam". 

Botka László elmondta, ő soha nem épített pártot. "Szegedi erősségünk titka, hogy közös értékekről, álmokról, ideákról beszélünk. Én ebben vagyok jó" – hangsúlyozta a hetilapnak. 

Közölte, a pártelnök stabilizálja, építi a baloldalt, de más dolgozza ki azt, hogy a 2018 utáni, demokratikus Magyarország hogyan nézzen ki, milyen alapvető értékkel rendelkezzen. Szerinte a szocialistáknak a következő napokban abban kell megállapodniuk, hogy teremtenek-e egy megerősített, politikaformáló választmányi elnöki pozíciót.

Kitért arra is, olvasott cikkeket arról, hogy az MSZP liberális és baloldali része csapott össze, de ő nem lát ilyen törésvonalat.

Botka László szerint a baloldali ellenzéki pártok szoros egységét legkésőbb a ciklus közepéig ki kell alakítani. Szerinte "tudomásul kell venni, hogy Gyurcsány, Bajnai és az MSZP egyetlen táborba tartozik. Mindig is így volt".

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!