Belföld

2014.05.16. 13:43

Árvíz - OVF: a Balatonnál javul a helyzet

A Balatonnál már péntek délelőtt jelentősen csillapodott a vihar, így a korábbi erős hullámzás során kizúdult víztömeg elkezdett visszatérni medrébe. Emellett több folyón van érvényben árvízvédelmi készültség, a sok eső miatt néhol a harmadfokú szintet is elérheti vízszint - olvasható az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) pénteki jelentésében.

A Balaton vízszintjét "az Yvette névre elkeresztelt vihar" billentette ki. A viharos szél által okozott óriáshullámok elöntötték a déli parton lévő, mélyebben fekvő területeket. Az OVF azt írta: ez a helyzet az előrejelzések alapján legkésőbb vasárnapig megszűnik, akkorra lecsendesül a szél, és a kiömlött víz vissza tud húzódni a Balatonba. A vízügyi igazgatóság munkatársai 24 órás ügyeletet tartanak, és az idén tavasszal a vízügyi szakemberek által elkészített helyi vízkárelhárítási terveket felhasználva műszaki irányítással és tanácsadással segítik a védekezést - emelte ki az OVF.

A legfrissebb előrejelzések szerint a szombat reggelig lehulló csapadék mennyisége területi átlagban több vízgyűjtőn is meghaladja a 10 millimétert. Az Inn, a Mosoni-Duna, a Rába, a Zala, a Balaton, a Kapos, a Sió, a Sajó, a Hernád, a Mura és a Dráva alsó vízgyűjtőjén, a Bécsi-medence térségében 20, a Traun, Enns területén 35 milliméternyi csapadékra számítanak.

Összesen több mint 198 kilométeren van árvízvédelmi készültség: a Rábán Szentgotthárd és Körmend térségében, a Murán, a Sajó és a Hernád mentén. Valamennyi szakaszon, a legalacsonyabb, elsőfokú készültség van érvényben.

Az OVF kiemelte: a Rába vízállását a magyar és osztrák vízügyi szakemberek összehangoltan figyelik. A térségben 24 órás hidrológiai ügyelet működik, amely az érintett önkormányzatokat is értesítette, tájékoztatta a kialakult és a várható helyzetről.

Az Országos Vízjelző Szolgálat számításai szerint a Rábán csütörtökön lehullott és a péntekre várható csapadék hatására újabb árhullám indul meg. A Murán is vízszintemelkedések alakultak ki, és vasárnap hajnaltól további vízszintemelkedések várhatók.

A csütörtöki és a péntekre várható csapadék hatására a Tiszán és mellékfolyóin is a vízszintek emelkedése várható. Emellett a következő napokban a Duna teljes magyar szakaszán is folytatódik a vízszintek emelkedése. Budapestnél az árhullám tetőzése a jövő hét elejére várható - olvasható az OVF közleményében.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat péntek éjfélig szóló veszélyjelzése szerint Győr-Moson-Sopron és Veszprém megyében másodfokú, Baranya, Fejér, Komárom-Esztergom, Somogy, Tolna, Vas és Zala megyében elsőfokú figyelmeztetés van érvényben a nap folyamán várható jelentős mennyiségű csapadék miatt.

Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Heves, Komárom-Esztergom, Nógrád, Tolna és Pest megyében, valamint a fővárosban felhőszakadás miatt van elsőfokú figyelmeztetés. Ezeken a területeken rövid idő alatt hullhat 25-30 milliméternél is több csapadék.
A viharos erősségű szél miatt péntekre Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Somogy, Vas, Veszprém és Zala megyére adtak ki elsőfokú figyelmeztetést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!