Belföld

2014.02.13. 14:08

Simon-ügy - Rubovszky: március 31-éig készül el a mentelmi bizottság jelentése

Az Országgyűlés mentelmi bizottsága március 31-éig készíti el jelentését a Simon-ügyről, és ha nagy horderejű dolgot állapít meg, akkor akár az Országgyűlés rendkívüli ülésének összehívását is kezdeményezheti - mondta a mentelmi bizottság KDNP-s elnöke csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón.

Rubovszky György szerint a bizottsági vizsgálat és az igazságszolgáltatás által lefolytatott eljárás kiegészíti egymást. A bizottság Simon Gábor eltitkolt százmillióinak vizsgálatához kérheti, hogy az állami szervek bocsássák rendelkezésére a szükséges adatokat, dokumentumokat - tette hozzá, megjegyezve, hogy ezt a vagyonvizsgálati eljárásban nem kezdeményezhették, a képviselő pedig nem nyilatkozott az eltitkolt vagyonról, ezért nem tudtak mást megállapítani, minthogy szándékosan titkolta el a százmilliókat.

Közölte, a bizottság feladata többek között, hogy feltárja, Simon Gábor eltitkolt százmilliói származhattak-e legális, bevallott jövedelemből. Ennek az az indoka, hogy Mesterházy Attila MSZP-elnök azt mondta, hogy a bécsi számlán szereplő összegnek semmi köze nincs a politikához, ez Simon Gábor korábbi életének a megtakarítása; ezt kellene igazolni - magyarázta.

A mentelmi bizottságnak annak a lehetőségét is meg kell vizsgálnia, hogy a szabálytalanul, 2009. február elsejétől mostanáig felvett javadalmazását milyen címen kérheti vissza az Országgyűlés Simon Gábortól - ismertette.

Rubovszky György kitért arra, ha Simon Gábor nem mond le, hanem az Országgyűlés mondta volna ki az összeférhetetlenséget, akkor az országgyűlési törvény alapján rögtön vissza kellett volna fizetnie a számára kifizetett javadalmazást. "Az nem túl igazságos dolog, hogy ha valaki egy félórával megelőzi az aktust, és akkor már rögtön legálissá válik a közel 36 millió forint" - fogalmazott.

Mint mondta, a bizottság jelentést készít, azt nem biztos, hogy meg kell tárgyalnia a parlamentnek, lehet, hogy a házelnök nyilvánosságra hozza, és azzal az ügy lezárul. De ha olyan horderejű dolgot állapítanak meg, akkor lehet, hogy a bizottság kezdeményezi az Országgyűlés rendkívüli ülésének összehívását - közölte.

A kormánypárti politikus szerint a mentelmi bizottság eljárásának célja a politikusi kar becsületének megőrzése, az igazságszolgáltatás eljárását azonban ez nem pótolhatja. Ugyanakkor az igazságszolgáltatás számos kérdést nem vizsgál, például az ügy a képviselő mandátumával való, vagy a szocialista pártban betöltött tisztségével való összefüggését.

Hoppál Péter Fidesz-szóvivő azt mondta, a szocialisták továbbra is adósak a válaszokkal azokra a kérdésekre, hogy honnan, kitől, hogyan és miért vándoroltak százmilliók Simon Gábor eltitkolt bécsi számlájára.

Hangsúlyozta, az ügy nem zárult le, hanem most kezdődik, a szocialisták nem úszhatják meg a kérdéseket és a felelősséget. Emlékeztetett arra, hogy Simon Gábor az MSZP második embere volt, ezért a magyar embereknek joga van arra, hogy megtudják a kérdésekre a válaszokat.    Az is kérdés, a szocialisták mióta van információjuk az ügyről - közölte.

Arra a kérdésre, hogy ebben az ügyben miért indulhat vizsgálat és a Nemzeti Adó- és Vámhivatallal (NAV) kapcsolatban felmerült kérdésekkel összefüggésben miért nem Rubovszky György úgy indokolt: azért nem lehetett abban az esetben vizsgálódni, mert az Országgyűlésnek abban az ügyben semmi olyan hátrányos helyzete nincs, mint a Simon-ügyben.

Elmondta, "az ügyészségtől nem lehet mindent elszedni, de az ügyészség abban az ügyben is a hivatalos eljárását az igazságszolgáltatás részeként le fogja folytatni és meg fogja hozni a döntést".

Kapcsolódó cikkek:

Zalaiak a Simon-ügyről

Voks - Ön szerint az MSZP megfelelően járt el a Simon-ügyben?

Jobbik: az ügyészség zárolhatná Simon Gábor bankszámláját

Rogán: Simon megőrzésre kapta az MSZP pénzét

Némileg változtatott vagyonnyilatkozatán Simon Gábor

Simon Gábor ügyében üléseztek

MSZP-szóvívő: a párt lezártnak tekinti a Simon-ügyet

Kilép az MSZP-ből Simon Gábor és tisztségéről is lemond

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!