Belföld

2013.11.26. 16:51

Iszapömés - Devecserben nem volt polgári védelmi gyakorlat

Devecserben az elmúlt évtizedekben nem volt polgári védelmi gyakorlat - mondta Kovács László (Fidesz-KDNP), a város alpolgármestere a Veszprémi Törvényszéken, a vörösiszap-katasztrófa büntetőperében szerdán.

MTI

Kovács László, aki 1998 önkormányzati képviselő, tanúvallomásában azt mondta, nem ismeri részletesen a város vészhelyzeti alaptervét, nem látta a kimenekítési tervet, csak azt tudta, hogy képviselőként neki az ivóvíz-készletekért kellett volna felelnie egy katasztrófa esetén.

Beszélt arról is, hogy se helyi lakosként, se képviselőként nem volt tisztában azzal, valójában mekkora veszélyt jelent a városra a közelben működő timföldgyár. Amikor Szabó Györgyi tanácsvezető bíró megkérdezte, ez hogyan lehetséges, hiszen a veszélyhelyzeti tervben szerepel a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt., mint veszélyhelyzeti tényező, azt válaszolta: ez nem volt közbeszéd tárgya Devecserben.Megjegyezte, évtizedek óta él a városban, ezen idő alatt tudomása szerint nem volt polgári védelmi gyakorlat a településen és az önkormányzat sem tartott olyan fórumot, tájékoztatót a lakosságnak, hogy mi a teendő egy árvíz jellegű katasztrófa esetén.Kovács László, akit 2010. október 3-án újraválasztottak önkormányzati képviselőnek, részletesen felidézte az egy nappal későbbi katasztrófát.

Emlékei szerint, amikor figyelmeztették az embereket a veszélyre - amiről még csak azt tudták, hogy áradat közeleg -, nem fogadták meg a tanácsukat, hogy menjenek biztonságos helyre, hanem a Torna-patakhoz indultak, megnézni, mi történt. Volt, aki előbb be akarta fejezni a kapálást - tette hozzá.Felidézte, a riasztástól számítva nagyjából egy óra múlva tudták meg, hogy maró anyag ömlött ki. Akkor értesültek arról is, hogy az embereket eleinte nem lehetett menekíteni, mert a 300 méter szélesen hömpölygő ár mindent elsodort, autót, farönköt.Kijelentette, Devecser még nem heverte ki a vörösiszap-katasztrófát, az emberek érzékenyebbek, mint előtte voltak, gyorsabban elveszítik az önuralmukat és zárkózottá váltak.A bíróság ezen a héten, valamint decemberben szakértőket hallgat meg.

A Mal Zrt. Ajka melletti tározójából 2010. október 4-én kiömlő vörösiszap három települést öntött el, Kolontárt, Devecsert és Somlóvásárhelyet. A katasztrófa következtében tíz ember meghalt - a vádirat nyolc ember halálát köti össze közvetlenül a vörösiszap-ömléssel -, több mint kétszázan megsérültek, több száz ház lakhatatlanná vált.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!