Belföld

2013.08.09. 17:24

Kommentár - Állami beavatkozás

Néhány héttel korábban, már augusztus első felében megkezdhetik az iskolás gyerekeket nevelő szülők a sóhajtozást, augusztus 15-éig ugyanis ki kell fizetni a tankönyvek árát.

Merklin Tímea

Nem elég, hogy a nyaralás – ha ugyan volt a család nyaralni – jól megcsappantotta a pénztárcát, itt az iskolakezdés. Már most gondoskodni kell a könyvekről, amelyek egy kicsikével drágábbak lettek, mert a terjesztés 11–13 helyett, 20 százalékkal dolgozik. A tankönyvpiac államosításával nemcsak a terjesztésben és könyvkiadásban részt vevő kisvállalkozások jártak rosszul, hanem végeredményben a családok is. Nem mondhatjuk, hogy vigaszunk a rezsicsökkentés, mert minden egyéb fronton egy kicsikével többet kell fizetni.

A boltban a hétköznapi bevásárlásnál annyit fizetünk, mint pár éve, mikor egy hétvégére valót tettünk a kosárba. De többet fizetünk a tankolásnál, a fodrásznál, az újságosnál és mindenhol, íme a tankönyvekért az iskolában is. Csak egy kicsikével. A monopolizálás nem könnyített a szülők terhein. Egyre többeknek hozna pénzügyi „enyhülést” az iskolai könyvtárból való kölcsönzés, bővül úgymond a rászorulók köre. Egy gyerek számára egy pakk több tízezer forint, és annak volna egyéb helye is ősszel. Csakhogy az iskolai könyvtárak fejlesztése is „központi” kérdés, hiszen már az iskolák is az állam kezében vannak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!