Belföld

2013.01.08. 19:43

Kommentár - Bayer és a romák

Európa nagy részében elfogadhatatlannak minősül Bayer írása. Itt akár pontot is tehetnék, de hát érdemes megnézni, miért is született az írás.

Tribolt Lajos

Azért, mert a cigányság problémáját és az általuk a többségi társadalomnak okozott problémát 22 éve képtelenek vagyunk kezelni. A Fidesz vezette magyar kormány irányításával elfogadtak ugyan egy uniós programot, s idehaza szinte minden kormánynak volt programja a romákkal kapcsolatban. Ám igazából érdemben semmi nem történt. Alapvetően nem sikerült változtatni a roma gyerekek képzésén, nem sikerült a romák foglalkoztatását növelni.

Ugyanakkor sok-sok milliárd forint ment már el különböző programokra. Ha nem vagyunk álszentek, akkor szembe kell nézni azzal a problémával, hogy növekszik az ellentét a többségi nemzet és a cigányság között. Ennek gyakorlati lecsapódására már volt példa. Ráadásul ez a feszültség jó eszköz a szélsőséges nézeteket vallók számára is. Végül is tény: a magukat demokratikusnak valló erők Bayer írását visszautasítják.

Ám ott van a probléma, hogy ez megint a lényegről tereli el a figyelmet: a többségi társadalom számára 22 éve kezelhetetlen a romaügy.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!