Belföld

2012.09.21. 15:35

Tóásó-per - Egyre nagyobb nyomás Bolívián

Székesfehérvár - Gál Kinga fideszes európai parlamenti képviselő Brüsszelben fogadta Adrián Oliva Alcazár bolíviai országgyűlési képviselőt és megbeszélést folytattak a Tóásó Előd ügyében történt fejleményekről.

Kelemen Valéria

  Ennek előzménye, hogy magyar és ír EP-képviselők  kérdést intéztek az uniós állampolgárok  bolíviai meggyilkolása és fogvatartása ügyében az Európai Külügyi Szolgálathoz (EKSZ). Arra kértek választ, mit tud tenni a külügyi főképviselő azért, hogy biztosítsa a Bolíviában fogvatartott Tóásó Előd méltányos bánásmódhoz való jogának tiszteletben tartását. Rákérdeztek továbbá arra is, hogy milyen módon szándékozik elősegíteni az ír Michael Dwyer halálának körülményeire vonatkozó teljes körű és független vizsgálat lefolytatását. (A három éve, 2009. április 16-án  történt kommandós rajtaütés során megölték a magyar Eduardo Rózsa Florest és  Magyarosi Árpádot is - a szerk.)

A napokban kézhez kapott válaszában az EKSZ megerősítette, hogy kiemelt figyelemmel kíséri az említett ügyeket és a legmagasabb szinten sorra kerülő találkozókon is felvetették már a problémát. Hangsúlyozták a gyors, pártatlan és mindenre kiterjedő nyomozás,  a szabályszerű és  tisztességes eljárás lefolytatásának szükségességét is. Az EKSZ ígéretet tett arra, hogy felveti a kérdést a bolíviai külügyminiszter októberben esedékes brüsszeli látogatásakor.

Gál Kinga a válasz tartalmát  megvitatta  a bolíviai képviselővel. Adrián Oliva Alcazár úrral sikerült mélységében átbeszélni a Tóásó-ügyben eddig megtett, illetve a továbbiakban tervezett lépéseket. Átadott egy dokumentumfilmet, amely bizonyítja a bolíviai kormány érintettségét a Tóásó-ügyben, valamint ígéretet tett arra, hogy a latin-amerikai Parlamenti Szövetség az Amerikai Demokráciáért  elnökeként mindent meg fog tenni Tóásó Előd ügyének előmozdítása érdekében,  mondta el a találkozót követően Gál Kinga.

A bolíviai törvények értelmében Tóásót  szabadlábra kellett volna helyezni és le kellett volna zárni ügyét. Perét minap októberre napolták el.

Több cikk a Tóásó és a Rózsa Flores-ügyről itt!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!