Belföld

2012.05.02. 10:22

A Tárnok-Székesfehérvár vasúti szakasz felújítása 85 százalékban kész

Székesfehérvár - A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. tájékoztatása szerint jól halad a megyét átszelő vasúti pálya különböző elemeinek felújítása. Különösen a tóparton látványosak a változások.

Tihanyi Tamás

Tárnok és  Kápolnásnyék  között már megtörtént a nyílt vonal teljes átépítése, a felújított szakaszon 120 km/h sebességgel közlekedhet a vonat. A  martonvásári állomáson az új gyalogos aluljáró elektromos bekötése elkészült, a műszaki átadás  a tervek szerint  május 4-én, pénteken lesz.   A Vasút utca és a buszforduló építési engedélyét  megkapták, a munka  az új burkolt rakterület kialakításával megkezdődött, befejezése az  első félévben várható csakúgy, mint az új parkolóé.  
A pályaudvar felújításának közbeszerzési eljárása  folyamatban van,  az épület  az év végére készülhet el.



A kápolnásnyéki vasútállomáson ideiglenes konténerben működő jegypénztár ma új épületbe költözött, a váróterem és pénztár megnyitását a MÁV Zrt.  május 4-re tervezi. Elkészült a vágányhálózat átépítése, a vonatok már az új síneken és az új magasperonok mellett állnak meg. A közúti aluljárót is használhatják. Kápolnásnyéken  a Vörösmarty utcai aluljáró építése  elkészült, kisebb befejező munkálatok után a műszaki átadás ott is megtörténhet  májusban.  Velence és Velencefürdő megállóhelyein az épületeket átadták az üzemeltető MÁV Zrt. részére. Velencefürdőn   elkészült az új gyalogos aluljáró,  műszaki átadása márciusban volt, megnyitása megtörtént. A liftek hatósági használatba vételi engedélye május elejére várható, megnyitásuk ezzel lehetővé válik. Elkészült a gitáros emlékhelynél lévő gyalogos aluljáró is, a műszaki átadásra  május 3-án kerülhet sor. Velence gyalogos aluljárója fogadja a közlekedőket, a műszaki átadás folyamata valamikor  májusban kezdődhet meg,  a lépcsőket  korszerűsítették. A város új közúti aluljárójának  úgynevezett szerkezetépítése is már a múltté, a  befejező munkálatok vannak még hátra, Velencefürdőn pedig a zajvédő falak utómunkálatai folynak. Elkészült az Ady Endre utca mentén a tereprendezés, az építési anyagokat, törmelékeket  ennek során elvitték. 

  Gárdonyban, Agárdon és Dinnyésen is forgalomba helyezték az új gyalogos aluljárókat, a gárdonyi  állomás  műszaki átadása az első félévében várható.  Dinnyésen  a peronok végleges burkolata elkészült, és a vágányok ideiglenes szintbeli keresztezése megszűnt. Megépült  a megállóhelyre vezető út, kerékpárút, járda és buszforduló, a parkoló is készen van. Dinnyés és  Székesfehérvár között elkezdődött a vágányok átépítése,  jelenleg a bal vágány kialakítása   folyik.  A nagygépes bontást követően a múltté az alépítmény megerősítése,  jelenleg a vágány fektetése, szabályozása, és az új felsővezeték telepítése szerepel a programban. Befejeződött a Velencei-tó lefolyását biztosító Kajtor-csatorna műtárgyának átépítése.  A  terület szigorú védettsége miatt  a régi hídfők a helyükön maradtak.
 Zichyújfalu vasútállomásának  négy  vágánya átépült, az utasok részére új peront készítettek,  a nyári menetrend kezdetétől a pályasebesség 80 km/h lesz.  A Börgönd és  Szabadbattyán közötti vasúti pályaszakasz felújítása a felsőágyazat cseréjével, a vízelvezetés és az útátjárók kiépítésével fejeződött be,  valamint elkészült a távközlési rendszer is.  Eredmény, hogy a tehervonatok a felújított vonal segítségével már elkerülhetik a székesfehérvári pályaudvart.
   A NIF értékelése szerint a teljes projekt készültsége máig  nagyjából  85 százalékos, nettó összköltsége 55 milliárd forint.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!