Belföld

2011.06.17. 16:52

Gianluca Ratta és Shira kutya besétálják Európát

Az elmúlt tizenegy esztendőben 41 200 kilométert, az Egyenlítő hosszát is meghaladó távolságot gyalogolt Shira nevű, husky fajtájú kutyájával a torinói Gianluca Ratta, aki egy nyári hétvégét Szegeden töltött.

MTI

– Biológusként végeztem, és tíz esztendőt dolgoztam egy cégnél, de mindig is szerettem volna megismerni a világot saját szememmel és lábammal  – mondta a 39 esztendős férfi. – Tizenegy éve azért indultam el, hogy valóra váltsam az álmomat.

A férfi és kutyája többször körbejárták már Itáliát, voltak Francia- és Németországban, Liechtensteinben, San Marinóban. Naponta 20-40 kilométert tesznek meg. Az útba ejtett településeken meglátogatják a város- vagy községházakat, ahol igazolást kérnek ottjártukról: a férfi ugyanis – aki az úton eddig harminc pár cipőt koptatott el  – közös teljesítményüket regisztráltatta a leghosszabb kutyás gyaloglás Guinness-rekordjaként.

– Ha elfáradunk, egy-egy faluban vagy városban eltöltünk pár éjszakát. Gyakran fogadnak be bennünket családok, előfordul az is, hogy az önkormányzat ad szállást. Az emberek először kicsit megijednek, amikor meghallják a történetünket, de néhány perces beszélgetés után a többség segítőkész és kedves –  mesélte a férfi, aki az elmúlt évtizedben csupán háromszor volt megfázva; gyógyszereket sem szed, csupán kutyája lábát keni be néha egy speciális krémmel, hogy ne ártson neki a sok gyaloglás.



A vándor tíz éve Dél-Olaszországban akadt össze Shirával. A husky még kölyök volt, és Gianlucát röviddel korábban  első útján  cserbenhagyta előző kutyája.  – Megkérdeztem Shirát, velem tart-e, pár rövid vakkantással válaszolt, amit én igennek vettem, azóta együtt vagyunk – árulta el a férfi. –  Ha a kutyáddal gyalogolsz, nincsen szükséged szavakra, elég, ha az érzékeidre hagyatkozol, a beszéd csak az emberekkel való kapcsolattartáshoz kell –  fogalmazott az utazó, akit az általa meglátogatott városokban nem a műemlékek, a turistalátványosságok érdekelnek, hanem az ott lakók.
–  Akkor érzem maga egyedül, ha olyan emberekkel találkozom, akik nem figyelnek oda a másikra, nem tisztelik a velük szemben állót  – válaszolt arra a kérdésre, hogy meg tud-e küzdeni útjai során a magánnyal.

Általában karácsonykor tér haza Torinóba édesanyjához és nővéréhez.  – Év közben is rendszeresen szoktunk telefonon beszélni, a társalgás azonban gyorsan arra terelődik, hogy érzi magát Shira. Útjaim során gyakran kérdezik, nem vágyom-e családra, házra vagy kocsira, de nekem nem ezek a dolgok fontosak, hanem valóra váltani azt, amit a szívem diktál – közölte.

A férfi nem készít konkrét ütemtervet, ha elfáradnak, többet pihennek, ha szép az idő, hosszabb távokat tesznek meg. Idén az Európa szíve körutat járják be Shirával: így jutottak Magyarországra is. Bárhová megy,  a látványosságok nem érdeklik, az emberek kötik le a figyelmét a torinói Gianluca Ratta Shira nevű, husky fajtájú kutyájával. Ketten együtt az elmúlt tizenegy évben 41 200 kilométert gyalogoltak.

Magyarországi látogatásuk

- A férfi és a kutyája Sopronnál lépett magyar földre pünkösd előtt.

Szombathely, Kaposvár, Pécs és Szekszárd érintésével érkeztek Szegedre, ahol az interjú készült.

 

- A Tisza-parti városból Kecskemét felé indulnak, a tervek szerint ellátogatnak Debrecenbe és Budapestre is.

- A túra magyarországi része Győr környékén végződik.

- Onnan irány Szlovákia és Csehország.

-  Majd vissza Luganóba, hogy a karácsonyt Torinóban ünnepelhessék.

Videó Gianluca és Shira korábbi gyaloglásairól itt:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!