Belföld

2011.03.13. 19:19

Esterházy János emléktáblát avattak a felvidéki Nyitraújlakon

Esterházy János emléktáblát avattak vasárnap a felvidéki Nyitraújlakon, a szlovákiai magyarság egykori politikai vezetőjének szülőfalujában.

MTI


 A háromnyelvű - szlovák-magyar-lengyel - emléktábla a helyi katolikus templomban van elhelyezve. Felavatására az 1957-ben a morvaországi Mírov várbörtönében tragikusan elhunyt politikus születésének 110. évfordulója alkalmával került sor.
 "Az újlaki gróf Esterházy család emlékére, mely segítője és támogatója volt a község lakosainak. Készült e föld szülöttje - a kommunista rendszer áldozata - Esterházy János képviselő születésének 110. évfordulóján" - áll magyarul a vörös márvány emléktáblán, amelyet a felvidéki Esterházy János Polgári Társulás és a Magyar Köztársaság pozsonyi nagykövetsége állított fel.


Az emléktábla leleplezése előtt Nyitraújlakon, a ma már tisztán szlovák falu központjában megkoszorúzták Esterházy János jelképes síremlékét, majd a katolikus templomban magyar nyelvű misére tartottak, amelyen Nyitraújlak szlovák lakosai közöl is több tucatnyian vettek részt.
"Nyitraújlakon a II. világháború óta most volt első ízben magyar nyelvű mise" - mondta az MTI tudósítójának Ladányi Lajos, a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) volt parlamenti képviselője, a zoboralji magyarság egyik vezetője.
A mise és az emléktábla felavatása után a mintegy 600-700 résztvevő közösen elénekelte a magyar himnuszt.
A nyitraújlaki Esterházy-napot a pozsonyi magyar nagykövetség, az Esterházy János Polgári Társulás, a Szent György Lovagrend Felvidéki Nagypriorátusa, valamint a Zoboralji Kulturális és Információs Központ szervezte.
A megemlékezésen megjelentek az Esterházy család leszármazottai, Csáky Pál, az MKP volt elnöke, Heizer Antal, pozsonyi magyar nagykövet, valamint a zoboralji falvak magyarságának képviselői. A szombathelyi Bolyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium tanulói ünnepi műsort adtak a résztvevők számára. A nyitraújlaki Esterházy ünnepség előtt Nyitrán a régi városi temetőben megkoszorúzták Erdősi Imre honvédpap sírját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!