Belföld

2009.09.03. 11:56

Október végén tárgyalják az olaszliszkai gyilkosságot

Október végére kitűzték az olaszliszkai emberölés tárgyalási időpontját a Debreceni Ítélőtáblán - közölte az MTI-vel Koszta János, a táblabíróság sajtótitkára csütörtökön.

duol.hu

A Debreceni Ítélőtábla Balla Lajos vezette büntetőtanácsa október 26. és október 30. között minden nap tárgyalja ifj. H. D. és társainak bűnperét - tájékoztatott a sajtótitkár. A táblabíróságra az olaszliszkai emberölés ügye az első fokon eljáró Borsod megyei bíróságról érkezett.
A nyolc vádlott és védőik valamennyien részben felmentésért, részben a kiszabott büntetések enyhítéséért fellebbeztek, illetve megalapozatlanságra és téves jogi minősítésre hivatkozva az elsőfokú ítélet hatályon kívül helyezését kérték. A vád képviselője három vádlott vonatkozásában tudomásul vette a bíróság ítéletét, a többiekkel kapcsolatban viszont az elsőfokú bíróság ítéletének súlyosbítását indítványozta, négy vádlottra kérte életfogytig tartó szabadságvesztés büntetés kiszabását.
 Az ügy előzménye: Szögi Lajos tiszavasvári tanárt a gyermekei szeme láttára verték agyon 2006. október 15-én Olaszliszkán, miután a férfi autójával elsodort egy út mellett haladó kislányt, aki az árokba esett, de nem sérült meg.
A különös kegyetlenséggel elkövetett emberöléssel - részben társtettesként, részben felbujtóként - nyolc embert vádoltak.
A Borsod megyei bíróság nem jogerősen életfogytiglani fegyházbüntetésre ítélte a másodrendű vádlottat, a kislány apját. A férfi legkorábban 30 év múlva szabadulhat, mert az indoklás szerint személye különösen veszélyes a társadalomra. Öten 15 év fegyházbüntetést kaptak (első-, harmad-, ötöd-, hatod-, hetedrendű vádlott), köztük a kislány anyja és egyik bátyja. A két fiatalkorú
(negyed-, illetve nyolcadrendű) vádlottra - így a kislány másik bátyjára is - 10 év, fiatalkorúak börtönében letöltendő börtönbüntetést szabtak ki.
MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!