Belföld

2009.07.31. 10:04

SZDSZ: emlékezni kell a roma holokauszt áldozataira

DH - Minden magyar ember erkölcsi kötelessége az emlékezés az áldozatokra, mert a náci fajüldözés borzalmai örökre az emlékezetünkbe vésték, hová vezet a kirekesztés, a kitaszítás, a másik ember el nem fogadása - közölte az SZDSZ Új Generációja a roma holokauszt évfordulóján pénteken az MTI-vel.

duol.hu

1944. augusztus 2-áról 3-ára virradóra az auschwitz-birkenaui koncentrációs táborban több mint 3 ezer cigány férfit, nőt és gyermeket mészároltak le.
A második világháborús történések "arra ösztönöznek minden magyar demokratát, hogy a rasszizmus formájában megjelenő gonosz ellen minden időben küzdjön és fellépjen" - írta az MTI-hez eljuttatott közleményében az SZDSZ ifjúsági szervezete.
Mint emlékeztettek, a náci fajüldözés a magyarországi romák mintegy harmadát érintetett közvetlenül, a magyar roma áldozatok száma több ezerre tehető, Európa-szerte pedig csaknem félmillió romát gyilkoltak meg.
Az SZDSZ Új Generációja is képviselteti magát a Roma Polgárjogi Alapítvány, a Phralipe, a Roma Parlament és a Méltóságot Mindenkinek Mozgalom vasárnap esti közös gyertyagyújtásán a roma holokauszt áldozatainak emlékére, a IX. kerületi Nehru parkban - olvasható a közleményben.
(MTI)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!