Belföld

2009.07.27. 16:03

Mégsem fenyegeti semmi a házi disznóvágás hagyományát?

Budapest - Egy 2010-től hatályos rendeletmódosítás megszüntetné a hagyományos disznóvágást - írja a hétfői Magyar Hírlap. Mostanra azonban kirderült: nem készül olyan kormányrendelet, amely betiltaná a házi disznóvágást, a kormány csupán egy higiéniai ajánlás kiadását tervezi, amely a vendéglátás egészére vonatkozik majd - mondta Kocsner Tibor a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium élelmiszerlánc-felügyeleti főosztályvezetője.

nincs nev

 A falusi vendégasztal-szolgáltatókat lehetetlenítené el a kormány által 2010-től tervezett higiéniai nemzeti útmutató rendelet, amely a hagyományos disznóvágást gyakorlatilag eltörölné. Ha például a házigazda leöli disznaját, annak húsából nem készíthet pörköltet a vendégeinek. Erre kizárólag akkor lenne lehetősége, ha saját vágóhidat létesít, vagy a disznót elviszi a legközelebbi üzembe. Így azonban ismét elvész egy ősi magyar hagyomány - mondta a Magyar Hírlapnak Zalai Andrea, a Falusi és Agroturizmus Országos Szövetségének (FATOSZ) főtitkára. 

    "Ez a tevékenység elsősorban a kevesebb pénzből élő vagy munkanélküli falusiaknak biztosít némi, havi hatvan-nyolcvanezer forintos többletpénzt, ám ők nem tudnak majd megfelelni a tervezett előírásoknak. Ha pedig képtelenek falusi vendéglátásból megkeresni például a téli tüzelőre valót, majd legfeljebb ők is szociális segélyért állnak sorba az önkormányzatnál" – érvel a szakember. 

    A FATOSZ munkatársai jelenleg is dolgoznak a jogszabály szövegén. A szövetség szakemberei egy ajánlást készítenek, ám az már csak a jogszabály fogalmazóján múlik, miként bírálja felül és hogyan "tálalja" ezt a döntéshozóknak. Zalai Andrea szerint a rendelettervezet nem életszerű, mert a külföldi és magyar vendégek éppen azért vesznek részt disznóölésen és az abból készített lakomán, pálinka- és borkóstolón, mert semmivel sem összehasonlítható hangulata van.

A hírre reagálva az FVM főosztályvezetője kiemelte: a jelenleg hatályos jogszabályok szerint csak vágóhídon levágott disznó, vagy marha húsa adható közfogyasztásra. A jogszabályok szerint pedig már az ingyenes kóstoló is közfogyasztásnak számít.

Kocsner Tibor kiemelte: készülőben van egy higiéniai ajánlás a vendéglátás egészére vonatkozóan, azonban a házi disznóvágással kapcsolatos ajánlások valószínűleg csak szeptemberben kerülnek majd bele.

Hétfői tájékoztatóján Szollár Domokos kormányszóvivő is "ökörségnek" nevezte a disznóvágás megszüntetéséről szóló híreket, valamint hangsúlyozta: a továbbiakban is ugyanúgy lehet otthon disznót vágni, mint eddig.

Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) elnökének hétfői sajtótájékoztatójára reagálva - miszerint egy uniós rendeletmódosítás is veszélyeztetheti a disznóvágás magyar hagyományát - Kocsner Tibor rámutatott: az uniós állatvédelmi szabályozás módosítása egyáltalán nem akadályozza a házi disznóvágásokat.

A főosztályvezető aláhúzta: a tervezett uniós szabályozás elfogadásával a Németországtól keletre fekvő EU-tagállamokban csak az vághat disznót, akinek meg van hozzá a megfelelő tapasztalata, azonban ennek igazolására semmilyen papírra nem lesz szükség.


Forrás: MTI

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!