Szükségük van a településeknek a szépkorúak bölcsességére, szemléletére, tapasztalatára

2020.06.25. 17:30

Pályázhatnak az idősbarát önkormányzatok

Török Tímea

Szeptember 10-én éjfélig lehet pályázni az Idősbarát Önkormányzat Díjra, amelynek pénzjutalmát idén egymillióról másfél millió forintra emelték – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára pénteken, a család nemzetközi napján – olvasható a kormányzati honlapon.

Novák Katalin nyilatkozatában elmondta, hogy a Belügyminisztériummal közösen, 17. alkalommal kiírt pályázatra olyan önkormányzatok jelentkezését várják, amelyek célzott segítséget adnak, és programokat szerveznek időseknek. A díjat eddig 110 település kapta meg, idén 12 önkormányzat nyerheti el – tette hozzá.

Hangsúlyozta, hogy a családbarát-gondolkodás része az idősbarát-gondolkodás is, ezért a családok támogatásakor az idősekre is gondolni kell.

Támogatják az idősek programjait Fotó: Pixabay

Kulcson a szépkorúak soha nem unatkoznak. Sokat tesznek a településért: szaletlit festenek az új játszótérre, parkokat csinosítanak, palacsintát és fánkot sütnek a gyerekeknek, kulturális műsorokkal színesítik a kulcsi rendezvényeket. Egy nyugdíjasklub és egy civil csoportosulás – a neve Vidám Emberek Közössége – is működik az idősebb korosztálynak. Jelen vannak a rendezvényeken, sőt egy sajátot, a Duna menti idősek találkozóját is megszervezték, amely az elmúlt évben már nemzetközivé nőtte ki magát 300 hazai és 50 külföldi résztvevővel.

Jobb Gyula polgármester szerint az a rendezvény, ahol ők nincsenek jelen, szinte nem is létezik, a Vidám Emberek az egyik legfontosabb motorja a településnek.

– Kulcson minden ötödik ember nyugdíjas. Az általuk képviselt tapasztalatra, világszemléletre, bölcsességre nagy szüksége van a falunak. Támogatja a törekvéseiket az önkormányzat anyagilag, vagy hellyel a rendezvényeik megszervezéséhez, de számítógépes tanfolyamot is indítottunk már kifejezetten a nyugdíjaskorúak számára, és minden évben igyekszünk méltón megünnepelni a koro­sabb lakóinkat az idősek világnapján. Ebben az évben Kulcs is pályázik az idősbarát önkormányzat díjra.

Természetesen az idősek támogatására fordítanánk majd az elnyerhető támogatást – mondta Jobb Gyula, Kulcs település polgármestere.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!