Hirdetés

2024.04.26. 10:42

Mi alapján válasszunk függönykarnis anyagot?

Az ideális függönykarnis kiválasztásához több szempontot is figyelembe kell vennünk. A karnis elhelyezése és mérete mellett a megfelelő típusról és anyagról sem szabad elfeledkeznünk. Hiszen ezen tényezők mind meghatározzák majd, hogy mennyire tudjuk praktikusan használni függönykarnisunkat. Ebben a cikkben összegyűjtöttük, hogy mi alapján válasszunk függönykarnis anyagot.

PR cikk

Fotó: auremar - stock.adobe.com

Választott karnis típusa

Habár ez külön választási szempont, a karnis típusa valamennyire az anyagát is befolyásolja majd. Mit is értünk ez alatt? Ehhez először a karnisok fajtáit kell ismernünk: alapvetően a leggyakoribb választás a sín karnis és a karnisrúd. Amennyiben például sín karnist választunk otthonunkba, ezt legtöbbször alumíniumból és műanyagból fogjuk megtalálni. Ez praktikus, könnyű kialakítású karnis, amely a függöny napi használatát egyszerűvé és kényelmessé teszi majd számunkra. Alumínium és műanyag karnist tehát akkor érdemes választanunk, amikor a függönyt gyakran használjuk. Ennek oka, hogy ezek könnyűek és kényelmes használatot biztosítanak.

Lakás stílusa

Azt talán senkinek nem kell elmagyaráznunk, hogy a lakás stílusa miért is fontos szempont a karnis kiválasztásakor. Azt azonban hasznos lehet részletezni, hogy milyen stílusokhoz milyen anyagok illenek. A fa karnis például tökéletes választás abban az esetben, amennyiben lakásunk rusztikus, vintage, esetleg bohém vagy retro stílusban került berendezésre. Ezen stílusokhoz ugyanis nagyszerűen illik majd egy fa karnis, amely meleg, meghitt és hangulatos összhatást ad. A rusztikus stílus jellemző színpalettájához egy barna, míg a pasztell vintage stílushoz egy fehér fa karnis passzol majd a legjobban.

Függönyök jellemzője, karnis használtsága

Végezetül a választott függöny jellemzője és a karnis kihasználása is fontos tényezők. A függönyök olyan szempontból befolyásolják a döntést, hogy egy nehezebb függöny – vagy akár két függöny – elhelyezése esetén egy strapabíróbb darabot kell választanunk. Ebben az esetben a fém karnis a legjobb döntés. Valamint a strapabíró jelleg abban az esetben is szükséges, amennyiben a függönyt napi rendszerességgel húzzuk majd el – hiszen a karnis gyakori használtsága miatt fontos a masszív kialakítás.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában