Hírek

2017.08.29. 17:40

Testvérvárossá válik Vukovár! Mindkét fél fontosnak tartja ezt a baráti kapcsolatot

Vukovár delegációja látogatott városunkba tegnap, és a településvezetők aláírták a testvérvárosi kapcsolat felvételéről szóló szándéknyilatkozatot.

Balla Tibor

Cserna Gábor polgármester, dr. Galambos Dénes országgyűlési képviselő, Szepesi Attila gazdasági és stratégiai ügyekért felelős alpolgármester, valamint Gombos István humán ügyekért felelős alpolgármester fogadta a városházán Vukovár alpolgármesterét, Marijan Pavličeket, valamint a vele érkezett hivatalos delegáció tagjait, Sanja Tokic-et, a polgármesteri hivatal vezetőjét, továbbá Jukumetovic Rozáliát, a Vukovári Magyarok Egyesületének elnökét.

Cserna Gábor és Marijan Pavlicek írta alá a szándéknyilatkozatot Fotó: Zsedrovits Enikő

A helyi és a horvát elöljárók zártkörű tárgyalása után Cserna Gábor és Marijan Pavliček szentesítette kézjegyével azt a szándéknyilatkozatot, amely a partneri kapcsolatok felvételét, a települések között együttműködés terveit rögzíti. Az aláírás után Dunaújváros polgármestere újságírói kérdésre válaszolva felidézte, hogy fél éve járt nálunk Horvátország nagykövete, és a találkozójuk eredményeként bontakozott ki a Vukovárral való kapcsolat lehetősége. A polgármesterünk több területen látja az együttműködés lehetőségét: gazdasági élet terén a kis- és középvállalkozások, valamint kultúra, a sport és a felsőoktatás a fő kapcsolódási pont.

Cserna Gábor hozzátette, bízik benne, hogy a vukováriakkal közösen tartalommal tudják majd megtölteni a szándéknyilatkozat alapján kibontakozó testvérvárosi kapcsolatot.

Dr. Galambos Dénes, a 4-es számú választókerület országgyűlési képviselője fontos lépésként értékelte a testvértelepülési kapcsolatok kiépítését Vukovárral. Mint mondta: hazánk és a horvát nemzet konstruktív, jó kapcsolatot ápol. A Dunaújváros és Vukovár közötti távolság ugyan 750 kilométer, ám a Duna folyó összeköti a két várost, amelyeknek vezetői elhatározták, hogy a gazdasági, kulturális, sport-, oktatási kapcsolatokat építik és mélyítik el egymással a továbbiakban. Az út, amelyen elindultak, helyes, és azt kívánom, gyümölcsöző legyen az együttműködés is.

A vukovári delegáció: Sanja Tokic, a polgármesteri hivatal vezetője, Marijan Pavlicek, Vukovár alpolgármestere, Jakumetovic Rozália, a Vukovári Magyarok Egyesületének elnöke és a magyar fogadóbizottság: Farkas Lajos, Friedrichné Pethő Ilona, Gombos István, Farkas Márta Fotó: Zsedrovits Enikő

A délután folyamán a delegáció ellátogatott az Intercisa Múzeumba, ahová elkísérte őket Gombos István humán ügyekért felelős alpolgármester, Friedrichné Pethő Ilona önkormányzati főtanácsadó, és Farkas Márta, a Szilágyi Erzsébet Általános Iskola igazgatója is.

Marijan Pavliček, Vukovár alpolgármestere kijelentette, azért érkezett a városba és írta alá az együttműködési megállapodást, mert nem szeretné, ha ez csak egy formális papír lenne, azt szeretné, ha ezt élettel töltenék ki. A gazdasági életben a kis- és középvállalkozásokra fókuszáltak, elsősorban nem a nagy cégek összekapcsolása volt a céljuk. Ami véleménye szerint nagyon gyorsan fog működni, az az oktatás, a kultúra és a sport terén az együttműködés, úgy látja, ezeken a területeken lesznek gyors, kézzelfogható eredmények. Az Intercisa Múzeum állandó kiállításán Farkas Lajos, a múzeum igazgatója kalauzolta végig a delegációt, majd a Dunaújvárosi Egyetem felé vették az irányt.

Az Intercisa Múzeum állandó kiállítását Farkas Lajos igazgató mutatta be a vendégeknek

A campusban dr. Palotás Béla tudományos és kutatási rektorhelyettes, Gyöngyössy Katalin Szilvia szakreferens, a Nemzetközi Kapcsolatok Iroda vezetője, és Vágó József szakreferens fogadta őket, majd dr. Palotás Béla egy angol nyelvű prezentációban mutatta be egyetemünket, ami láthatóan nagy hatást tett a horvát alpolgármesterre. A bemutató után a horvát delegáció és az egyetem képviselői is határozott szándékukat nyilvánították ki az együttműködésre, főként az informatikai képzés keltette fel érdeklődésüket. Miután megtekintették az egyetemet, a sportcsarnokban megismerkedtek a Dunaújvárosi Kohász Kézilabda Akadémiával.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!