Dunaújváros

2022.06.19. 11:00

Ötven évvel ezelőtt adták át az erdei tornapályát

Ismét jelentkezünk múltidéző sorozatunkkal. Legutóbb az ötvenéves, Római körúti víztorony történetét elevenítettük fel. Maradunk az ötvenes számnál, hiszen ez év májusában volt ötven esztendeje annak, hogy átadták az erdei tornapályát. Visszaemlékezünk a Dunaújvárosi Hírlap archívumára támaszkodva.

Brousil Csaba

Társadalmi munkával jött létre az erdei tornapálya, több százan dolgoztak azon, hogy elkészüljön, a munka nem egész egy hónapot vett igénybe Fotó: DH-archív

Fotó: Picasa

1972 januárjában írt arról a Hírlap, hogy a városi tömegsportbizottságban operatív csoportot jelöltek ki „a közeljövőben megépítésre kerülő erdei tornapályák ügyeinek intézésére”. 1972 áprilisában pedig már arról írt az újság, hogy a tornapálya helyét a Kádár-völgyben jelölték ki, társadalmi összefogással épül fel, és a „meleg forrástól” egészen a vasmű kerítéséig ér. Tudományos munkát is végeztek a tervezők: Sopronban mérték fel az ott akkor már megépített pályát. A helyben épülő létesítményről így írt a Dunaújvárosi Hírlap. „Tizenkét állomásból áll majd az erdei pálya. Egy-egy állomás között 100-120 méter távolság lesz, amelyet különböző módon: sétálva vagy futva kell megtenni. Az állomásokon nagy mutatótábla áll majd, amelyről megtudja az érdeklődő, hogy ott, azon a helyen mit is kell cselekedni. Háromfokozatú feladatot sorol fel a tábla, az elsőt az edzettebbeknek, a másodikat a gyengébbeknek, a harmadikat az idősebbeknek ajánlják. A táblákon végzendő gyakorlatot kis rajz ábrázolja majd. Persze lesznek olyan állomások is, ahol tornaszer nem lesz, csak az útmutató tábla szerinti karkörzést, guggolásokat és egyéb tornagyakorlatokat kell elvégezni. A szerek között lesz egy nyújtó, néhány farönk, ez utóbbi különböző törzs- és karkörzési gyakorlatokhoz. Induláskor is, érkezéskor is a pálya végén pulzust kell mérni. És ki-ki láthatja, mennyire vette igénybe szervezetét az erdei tornapálya.” 
A cikkből az is kiderült, hogy a pályát azzal a céllal létesítették, hogy minden korosztály számára biztosítsa a sportolás lehetőségét. Diákok, brigádok, üzemi dolgozók százai álltak készen arra, hogy megkezdjék a munkálatokat. A már említett tömegsportbizottság gyors munkát ígért, az átadás dátumát 1972. május 6-ában jelölték meg. 
Sokat nem is tévedtek: az 1972. május 9-ei számában ezt írta a Hírlap: „Szombaton a festői Kádár-völgyben felavatták az ország negyedik, Dunaújváros első erdei tornapályáját... Lencsés József, a VTS elnöke elmondta, hogy mintegy 6000 óra társadalmi munkával készítették el a pálya nyomvonalát, valamint a tornaszereket. A legtöbbet a DV Hengerművek, a MÜM 316. tanintézet és a dr. Mün­nich Ferenc gimnázium dolgozói, diákjai segítettek.” 1600 méter hosszú lett a tornapálya, amelyen 12 állomást létesítettek, és táblákkal jelezték, hogy ezeken az állomásokon milyen gyakorlatokat kell elvégezni. Nagy szám volt ez akkoriban, a helyi és a megyei sajtón kívül még a Népsport is cikkezett az átadásról. 
1974-ben egy rövid hír szólt arról, hogy az erdei tornapályát társadalmi munkában tartják karban, 1978-ban pedig arról írt a Hírlap, hogy a Nyírfa aranykoszorús szocialista brigád felújította az erdei tornapályát. Itt már „csak” 1200 méter pályahosszról írnak, amit a vasváris diákokkal kiegészült brigád korszerűsített, illetve esőbeállókat és ülőalkalmatosságokat is kapott a létesítmény. 
1985 decemberében került ismét az újság hasábjaira a tornapálya azzal, hogy ki kellene pucolni a területet és fel kellene újítani az instruáló táblákat. 

Hosszú évekig állt lepusztulva, aztán újra életre keltették

2001-ben már arról írt a helyi újság, hogy a pálya állapota egyre romlik a vandálkodások miatt is. Nincs pénz a megfelelő kezelésre, karbantartásra. 2002-ben az önkormányzat helyreállította, azonban pár hónap alatt lepusztították a felújított erdei tornapályát. Az évtizedek alatt a tornaszerek elpusztultak, maradványaikat tönkretették, elhordták. 2014 áprilisában Orosz Csaba tűzoltóparancsnok azzal az ötlettel állt elő, hogy az erdei tornapályát szeretné rendbe hozni, újjáépíteni. Április 12-én megkezdődött az egykori erdei tornapálya helyreállítása civil kezdeményezésekből – foglalta össze a következő évek eseményeit a József Attila Könyvtár honlapja. 
A felújítás akkor megtörtént a Hankook gumiabroncsgyár, az önkormányzat és civil összefogás keretében. Új eszközöket telepítettek a pályára, és rendezték a környezetet is. 
2017-ben az a hír röppent fel, hogy eltűntek a sporteszközök a pályáról, de szerencsére nem így volt. Természetesen azok közben a helyükön voltak, tehát nem tűntek el nyomtalanul. A kiserdő bejáratánál a tornapálya táblája ma is figyelmeztet a „házirend” betartására. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában