Zene

2014.05.07. 14:47

Szakállas hölgy az osztrákok jelöltje

Megosztó személyiségű énekest nevezett az európai zenei vetélkedő fináléjába Ausztria képviseletében az ORF: dekoratív külsejű és szakállú személy énekel a csütörtöki elődöntőben.

Kállay-Saunders András Magyarország képviselőben bejutott az Euróvíziós Dalfesztivál 2014 koppenhágai döntőjébe. Az osztrák jelölt a csütörtöki elődöntőben lép fel, Ausztriát egy szakállas hölgy, avagy a nőnek öltözött és sminkelt, a Conchita Wurst művésznevű Thomas Tom Neuwirth képviseli – nem kicsit megosztva a szomszédos ország amúgy toleráns polgárait.

Az 1988-as születésű fiatalember, a Felső-ausztriai Gmundenből 2006-tól több televíziós tehetségkutatóban is részt vett, Thomas Neuwirth néven. 2011-ben aztán Conchita Wurst (Kolbász) néven folytatta énekesi pályafutását, 2012-ben második lett az ausztriai Euróvíziós dalválogatón. Idén a német RTL-műsorában (Auf High Heels duch Afrika – kb. Magas sarkúban Afrikán át) szerepelt hölgyek társaságában, majd az ORF ezúttal verseny nélkül az ő dalát jelölte az Euróvíziós Dalfesztivál 2014 koppenhágai döntőjébe.

A jelenségre maga Thomas Conchita Wurst Neuwirth adta meg a választ egy tavalyi Kurier-interjúban. Ebben elmondta, nem transzszexuális, Conchita Wurst egy művészfigura, akit ő kelt életre esténként – és már önmagában ez is művészet.

Arra a kérdésre, hogy vajon Conchita Wurstnak miért van külön életrajza kolumbiai és egyéb szálakkal, az énekes azt felelte, alteregójának is joga van a saját pályafutáshoz és az önálló élethez. További kérdésekre válaszolva beszámolt arról is, hogy nem okoz pánikot, amikor megjelenik a női vécében, továbbá szeret sminkelni, legkevesebb 40 percre van szüksége ehhez, de általában 4 óra alatt készül el.

Conchita Wurst a csütörtöki elődöntőben lesz látható az alábbi dallal:

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!