esküvő szűk körben vagy halasztás

2021.03.23. 17:30

Esküvő karantén idején: a vírus nem állítja meg a boldogságot

Nehéz időszak ez a mostani azoknak a pároknak, akik életük nagy napját, a házasságkötést tervezik. Persze a boldogító igen kimondása a koronavírus-járvány idején sem lehetetlen, de biztosan nem a világraszóló lagzik időszaka a mostani.

Török Tímea

Fotó: LI

A jegyespároknak fontos kérdésben kell döntést hozniuk, ha a boldogító igent mostanság szeretnék kimondani: polgári szertartás szűk családi körben vagy halasztás.

A gyűrű felhúzása is szűk családi körben zajlott

Mindenesetre a statisztikák arra engednek következtetni, hogy sokan döntöttek az utóbbi mellett, de még így is többen kötöttek házasságot, mint az előző években.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adatai szerint még a pandémia sem tudta annyira visszavetni a házasodási kedvet, hogy ne haladjuk meg a tavalyi számokat: idén január első három hetében a házasságkötések száma jelentős mértékben, tizenkét százalékkal emelkedett az egy évvel korábbihoz képest.

A közös élet majd a közös otthonban folytatódik a pár számára

Herczeg- Venczkó Bernadett és Herczeg Imre is a „karanténesküvő” mellett döntött. Ugyanis mára a speciális esküvőszervező weboldalak már külön kifejezést alkottak erre a jelenlegi helyzetre. Az élelmes szolgáltatópiac meglátta a lehetőséget – az egyetlent, ami számukra megkönnyíti a túlélést –, és a gyönyörű képeket elnézve valóban egyedi, meghitt kézfogók vannak most is, bár igaz, ami igaz, a népes lakodalmi sereg ilyen körülmények között legfeljebb online figyelheti, úgynevezett „streaming” segítségével az eseményeket.

Mert a jelenlegi helyzet kevés pozitívuma között azt mindenképpen meg kell említeni, hogy most új megoldásokat kell keresni. Így ma már a vidéki anyakönyvvezetők sem lepődnek meg, ha a leendő ifjú pár a gyertyagyújtás, szülőköszöntés mellett még azt is szeretné, hogy lehetőséget biztosítson a hivatal a házasságkötésük online közvetítésére. Ezért a rutinos anyakönyvvezetők már azt is tudják, honnan lehet a legjobb szögben közvetíteni az eseményt, és mi a hivatali wifijelszó, így a távol maradt násznép mégis tanúja lehet a boldogító igeneknek.

„Nem éreztem hátrányt, csak szeretetet, boldogságot”

Az ifjú arát kérdeztem, miért döntöttek a miniszertartás mellett?

– Imre, a férjem tavaly augusztusban kérte meg a kezem. Szinte azonnal elkezdtük a közös otthonunkat keresni Dunaújvárosban, és úgy gondoltuk, az lenne az igazi, ha már összeházasodva tudnánk beköltözni. Férjem seregélyesi. Mivel az első érdeklődés során rögtön kaptuk időpontot a helyi anyakönyvvezetőtől, így viszonylag felgyorsultak az események. Fel sem merült bennünk, hogy elhalasztjuk az esküvőnket. Azt éreztük, hogy a mi boldogságunknak nem állhatja útját a vírus sem. Soha nem vágytam nagy lagzira, de azért átlagos körülmények között annak örültünk volna, ha az unokatestvérek, barátok is látják a boldogságunkat.

Imre és Betti boldogságának a vírus sem vethet gátat, mi is sok boldogságot kívánunk nekik Fotók: Laczkó Izabella

– De az előírásoknak megfelelően csak a szülők és a testvérek vehettek részt a mi házassági szertartásunkon. Összesen tízen voltunk felnőttek és két gyermek. Maszkot viseltünk szinte teljesen végig, és a védőtávolságra is figyeltünk. A lakodalmi ebéd is otthon zajlott, de a férjem keresztmamájának köszönhetően gyönyörű ünnepi külsőségekkel, székdíszekkel, lufival, esküvői dekorációval. A finomabbnál finomabb ételeket és a süteményeket házhoz szállítással rendeltünk, az italokat magunk szereztük be.

– Összességében gyönyörű, családias esküvőnk volt, nem éreztük igazán a hátrányát a kényszer teremtette „karanténesküvőnknek”, csak a szeretetet és a boldogságot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!