Szólj be a papnak

2021.11.04. 07:00

Kérdezte a lelkészt: szabadság, felelősség, szeretet, áldozat

Az egyre inkább széttartó és szekértábor-logikát követő közbeszédet tekintve üdítő élmény volt múlt héten szombaton este a Kaptár „közbeszélgető” különkiadása: a Szólj be a papnak! Dolmán Gábor szervező moderálásával három lelkész osztotta meg gondolatait a szabadságról, az ehhez kapcsolódó felelősségről és a szeretetről.

Szabó Szabolcs

2021.11.01. Szólj be a papnak kerekasztal beszélgetés Dunaújváros Kaptár Music Pub Fotón: Czeglédi Péter Pál református lelkész, Kovács István görögkatolikus parókus, Stermeczki András evangélikus lelkész Fotós: Szabóné zsedrovits Enikő SzZsE Dunaújvárosi Hírlap DH

Fotó: Zsedrovits Eniko

Dunaújváros – A „Szólj be a papnak” mottóval üzemelő beszélgetős műsor és egyben vitakerekasztal már évek óta fut – jelentős sikerrel – az ország számos településén. A múlt héten szombaton este Dolmán Gábor kezdeményezésére a Kaptárban a Dunaújváros közéletében is fontos szerepet játszó három egyházi személy: Czeglédi Péter Pál református lelkész, Stermeczki András evangélikus lelkész és Kovács István görögkatolikus parókus osztotta meg nézeteit, véleményét a szabadságról és a felelősségről.

Gondolatok, világlátások és helyzetjelentések három egyházi vezetőtől

Czeglédi Péter Pál kifejtette, az emberi történelemben a jelenkor az első időszak, amikor gyakorlatilag mindenki azt tehet, amit akar. Félő, hogy ez előbb-utóbb anarchiába fordul majd. Korábban a szabadság azt jelentette, hogy a közösség maga teremti meg azon kereteket, törvényeket, amelyeken belül a szabadságot megélheti. E kereteket mindig biztosította valami: a görög poliszoknál a filozófia, később a keresztény hagyomány. Most azonban azt látjuk, hogy egy keret nélküli szabadság kezd megvalósulni, ahol a legfőbb jó az egyén szabadsága és ennek a megélése. Ez pedig veszélyeztet minden ilyen korábbi keretet, mint például a kereszténység. Számunkra is létezik egy keret, amelyen belül a szabadságunkat elképzeljük és megéljük.

A hármak: Czeglédi Péter Pál református lelkész, Kovács István görögkatolikus parókus és Stermeczki András evangélikus lelkész Fotók: Szabóné Zsedrovits Enikő/Dunaújvárosi Hírlap

Stermeczki András kifejtette: azt gondolom, hogy mindazt gondolhatok és megtehetek, amíg ebben a mások szabadságát, véleményét nem korlátozom. Lélekben kell megélnünk a szabadságot. Felnőtt módon, felelősen kell megélnünk azt. Hiszen úgy kell cselekednem, hogy ezzel másokat ne bántsak, ne sértsek meg. Csak egy humoros példa, az egyik fiam, akit hívtam erre a találkozóra is, azt mondta nekem, én beszólhatok otthon is a papnak...

Kovács István görögkatolikus parókus így nyilatkozott a nyitó kérdést követően:

Beszólásra várva: szabadságról, felelősségről

– Amikor az Isten megteremtette ezt a világot, akkor szeretettel tette azt, így minden ember kapott szeretetet és szabadságot is. A korlátok fontosak, hiszen megvédenek bennünket. Szokták mondani, hogy haladunk felfelé egy magas hegyre. Az úton vannak mellettem korlátok. Ezt lehet segítőként tekinteni és lehet a szabadság korlátaikét is. A lényeg, hogy elérjük a célunkat, ebben segít nekünk az a meglátás, hogy a szabadság és az egyén felelőssége együtt jár – fogalmazott Kovács István.

Szerdán délelőtt, a program szervezője, Dolmán Gábor elmondta: – Czeglédi Péter Pál református lelkész ötlete alapján kezdtük el szervezni e rendezvényt. Ezúton is köszönet a Kaptárnak a lehetőségért. A Szólj be a papnak kezdeményezés célja, hogy nyissunk és egy széles párbeszédet alakítsunk ki a mindennapjainkat érintő kérdésekről. Ez volt az első alkalom, remélem lesz majd több is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!