Gulyás miniszter szerint: Szintet kell lépni a védekezésben!

2020.03.12. 07:00

Vészhelyzetet rendeltek el, éjféltől lépett életbe

Az operatív törzs kormánynak tett javaslatára az országos vészhelyzet elrendelésével kapcsolatban hazánk vezetése jóváhagyólag döntött. Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter szerdai tájékoztatójában elmondta, hogy a rendkívüli jogrend országos elrendelésére az elmúlt években nem volt példa.

Török Tímea

Gulyás Gergely miniszter szerint szintet kell lépni a védekezésben. A kormánynak több javaslatról is döntenie kellett. Határozatot hoztak arról, hogy lezárják a határokat. Az egyetemeket sem lehet a döntés szerint látogatni, az iskolák látogatásának felfüggesztése még nem indokolt a szakértők szerint. Azonban zárt térben a 100 főnél, szabadban 500 főnél nagyobb rendezvényt nem lehet tartani, a rendelkezések ma éjféltől léptek életbe.

A tegnapi újságban közöltekkel ellentétben Adonyból kaptunk információt arról, hogy a március 13-ra szervezett ünnepi megemlékezést nem tartják meg a településvezetés döntése alapján, kizárólag koszorúik elhelyezésével fejezik ki az önkormányzati képviselők tiszteletüket a hősök előtt.

Kulcson a tegnapi híradásainkkal szemben szintén lemondták a vasárnapra tervezett ünnepi megemlékezést, és ugyancsak a koronavírus-fertőzés megelőzése miatti elővigyázatosságból a március 20-ra tervezett víz világnapi eseményt sem fogják megtartani.

Iváncsán a polgármester tájékoztatója alapján a nyilvános rendezvényeket törölték. Az intézkedés március hónapban biztosan, de szükség esetén meghosszabbítva is érvényben marad majd. Bár hangsúlyozza Molnár Tibor polgármester, hogy Iváncsán eddig a koronavírus-fertőzésnek még a gyanúja sem merült fel.

A Dunaújvárosi Egyetem sem látogatható, a hallgatók csak távoktatásban tanulhatnak mától Fotó: archív

A városkörnyéki településeken is törölték a hivatalos március 15-ei közösségi ünnepségeket. Mezőfalván és Nagyvenyimen elmaradnak a meghirdetett ünnepi műsorok, megemlékezések. Kisapostagon is elmarad a program, az önkormányzat azonban elhelyezi a Petőfi-szobornál az emlékezés koszorúit. Baracson a templomosi temetőbe meghirdetett rendezvényen a diákok műsora elmarad és sátort sem állítanak. A megemlékezést az önkormányzat és a képviselők megtartják nagyon szűk körben – tudtuk meg Várai Róbert polgármestertől.

Gulyás Gergely miniszter tájékoztatója során azt is elmondta, hogy a veszélyhelyzet kihirdetése lehetővé teszi, hogy például házi karanténokat is el lehessen rendelni, és mindent megtesznek annak elkerülésére, hogy „csoportosan megjelenjen a betegség Magyarországon”.

Tudnivalók a koronavírusról

A megbetegedés jellemző tünetei a láz, a száraz köhögés és a fulladás, a légszomj. Ha tüneteket észlel magán, ne menjen személyesen sem rendelőbe, sem kórházba. Telefonáljon a háziorvosnak, vagy hívja a +36 80/277-455-ös, vagy a +36 80/277-456-os számok egyikét, ahol ismertetik a teendőket. Ha fertőzött területen járt, vagy kapcsolatba került fertőzöttekkel, és nem észlel tüneteket, 14 napos megfigyelés javasolt. Sokszor megírtuk már, de nem elégszer, hogy az óvintézkedések rendkívül fontosak. Így az, hogy mossunk kezet vízzel és szappannal, vagy használjunk alkoholos kézfertőtlenítőt. Köhögésnél, tüsszentésnél használjunk zsebkendőt, ha közösségbe megyünk, védjük embertársainkat, viseljünk maszkot. Szemhez, szájhoz és arc­hoz csak kézmosást követően nyúljunk. Kerüljük el a tömeget.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!