Sportvilág

2013.12.05. 13:41

A magyar kézilabda-válogatott szombaton Csehország ellen kezd

Pénteken kezdődik a női kézilabda-világbajnokság Szerbiában. Az Európa-bajnoki bronzérmesként induló Magyarország visszatér a tavalyi sikerek színhelyére, a „D csoport” tagjaként Újvidéken vág neki a seregszemlének, négy Fejér megyeivel az utazó keretben.

Káldor András

Egy kis történelmi áttekintés az utóbbi tíz esztendő magyar vonatkozású eredményeiről. 2003-ban értük el a legnagyobb sikert, Franciaország állított meg bennünket a fináléban, 2005-ben Oroszországban, pedig bronzérmet szereztünk. A legutóbbi három vb szereplés nem igazán került be a sportág honi történelem könyvébe veretes betűkkel, mivel 2007-ben a 8., 2009-ben a 9. helyen végeztünk, míg legutóbb 2011-ben ott sem voltunk Brazíliában, mivel nem tudtuk kiharcolni a kvalifikációt. Az idei világbajnokságra Európából Szerbiának házigazdaként, Norvégiának címvédőként, Montenegrónak Európa-bajnokként, Magyarországnak pedig Eb-bronzérmesként nem kellett selejteznie. A magyar válogatott december 7-én, szombaton Csehország ellen kezdi (14.45) a tornát, amelynek csoportküzdelmében, időrendi sorrendben: hétőn Tunézia (14,45), kedden Ausztrália (19,15), csütörtökön Románia (19,15), pénteken Németország (17 óra) lesz az ellenfél.

A magyar csapat kapitánya, Görbicz Anita is nagyon bizakodó. Fotó: Archív

A 2012-es Eb-n, éppen Belgrádban a szerbek ellen nyertük meg a bronzmeccset, hosszabbítás után , 41-38-ra Karl Erik Böhn irányításával. A sikerkapitány sajnálatos, súlyos betegsége miatt kénytelen volt a szövetség lépni, és olyan el nem kötelezett, tapasztalt szakembert kellett keresni ideiglenesen posztjára, aki alkalmazkodni tud egy másik edző koncepciórendszeréhez és stábjához. Így esett a választás Hajdu Jánosra, akinek a vezetésével legutóbb a pekingi olimpián elődöntőig jutott, és a 4. lett a csapat. A kapitány kiemelte, hogy Románia, és a Németország elleni találkozók döntik el, hogy hányadik helyen jutunk tovább. A nyolcaddöntőt tartja a legfontosabb meccsnek a szakvezető, ahová Lengyelországot, Spanyolországot, Angolát vagy Norvégiát várja. Fontos lenne a csoport első két helyének valamelyikét megszerezni, mert így a nyolcaddöntőt, és a negyeddöntőt is Újvidéken játszhatnánk. Hivatalos szövetségi elvárás az első nyolc hely valamelyikének megszerzése, az 5.-8. helyért külön meccseket nem rendeznek, az elért eredmények adnak majd ennek kiszámításra alapot.

A Fehérvár KC válogatott kapusa, Kiss Éva (21-es mezben) is szerephez jut a világbajnokságon. Fotó: Koppán Viktor

– Elég nagy a teher, hiszen a csapat harmadik helyet szerzett a tavalyi Eb-n. Ez magasra teszi a mércét, ami nem baj. Erre a lányok még rá tettek egy lapáttal, mert azt mondták, érmet szeretnének. Ez természetesen nem baj, próbáljuk meg! – tűzte ki a nem hivatalos, „belső" célt Hajdu János. A válogatottban – mint ezt megelőzően számos világversenyen – többen is lesznek, akik megyénket képviselik, Bulath Anita, és Vincze Melinda a Dunaújvárosi Kohász KA csapatából, amíg Kiss Éva a Fehérvár KC együtteséből, és Hajdu segítője, Siti Bea, a Fehérvár KC másodedzője. A válogatott kerete, kapus: Herr Orsolya (Győr), Kiss Éva (Fehérvár KC), Triffa Ágnes (Vác). Jobbszélső: Bognár-Bódi Bernadett (Győr), Kovacsicz Mónika (FTC). Jobbátlövő: Soós Viktória (Győr), Tomori Zsuzsanna (FTC). Irányító: Görbicz Anita (Győr), Kovacsics Anikó (Győr), Szucsánszki Zita (FTC). Beálló: Cifra Anita (FTC), Szamoránsky Piroska (FTC). Balátlövő: Bulath Anita (Dunaújváros), Szekeres Klára (Érd), Triscsuk Krisztina (Érd), Zácsik Szandra (FTC). Balszélső: Vérten Orsolya (FTC), Vincze Melinda (Dunaújváros).

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!