Sport

2016.07.17. 18:25

A döntőről álmodik - Gurisatti Gyula légpisztolyban, sportpisztolyban és szabadpisztolyban is indul

Dunaújváros - Gurisatti Gyula közel egy éve már megváltotta magának a riói repülőjegyet. Ugyanis megszerezte a kvalifikációt a paralimpiára sportlövészet ágban. Tehát azóta komoly munkát tervezett és végzett edzőjével Karácsony Gyulával.

Jankó Árpád

- A paralimpiai küzdelmek szeptember nyolcadikán a megnyitóval kezdődnek, és én már másnap versenyzek. Utána szeptember 11-én és 14-én lövök. Három versenyszámban indulok: sportpisztolyban, légpisztolyban és szabadpisztolyban. Rajtam kívül még Dávid Krisztina utazik Rióba, valamint Plichta Györgyi csapatvezető tart velünk.

- Nem volt egyszerű megszerezni a jogot a paralimpiára. Szinte az utolsó pillanatban sikerült ez az ausztráliai világkupán...

- A balszerencse több versenyen is elkísért. 2014-ben lemaradtam a vb-ről, mert kevesebb belső tizest lőttem, utána az Eb-ről is lecsúsztam, és most is nagyon izgalmas volt kiharcolni a részvételi jogot. A végén már csak két versenyen szerezhettem meg a kvalifikációt: az ausztrál és később az amerikai világkupán. És ez tavaly szeptemberben Ausztráliában sportpisztolyban sikerült az ötödik helyezésemmel. Ha belegondolok, hány neves sportoló marad le az olimpiáról különböző sportágban, mert nem tudta a kvalifikációt megszerezni...! Szerencsésnek tarthatom magam.

Gurisatti Gyula sportlövő felkészüléséhez egy autót is kapott Fotó: Ady Géza

- Gondolom, miután biztossá vált a részvétel, edzőjével alapos, egy évre szóló felkészülési terv készült.

- Valóban több fontos versenyt is kinéztünk magunknak. Ilyen volt az Egyesült Arab Emirátus, Bangkok Thaiföld, Hannover. A három világkupából az utóbbi sikerült nekem a legjobban, ott három bronzérmet szereztem. Minél több olimpiai szintet akartunk megszerezni, mert ezzel lett volna lehetőségünk még egy harmadik embert is bejuttatni a paralimpiai csapatba. Sajnos ez nem sikerült. De visszatérve a felkészülésre, amely tavaly szeptemberben kezdődött, először a kondicionális gyakorlás, a fizikai munka dominált. Kondizás, heti háromszor úszás, heti öt lövészet. Ez volt az első szakasz. Majd a lövészet száma nyolcra nőtt. Lőttem a dunaújvárosi lőtéren, uszodában lézerrel és az otthoni lőtéren.

- Próbáljuk most elképzelni a szeptemberi versenyeket. Hogyan zajlik majd a sportlövészet a paralimpián?

- Mivel sportpisztolyban elértem a szintet, ezért mind a három számban indulhatok. Tehát tíz méteren teremben légpisztolyban, 25 méteren szabadban sportpisztolyban és 50 méteren szabadpisztolyban. A verseny előtt kötelező az edzésnapon részt venni, amikor ott, azon a helyen lőhetek, amin majd a versenyen is. Figyelem a fény hatását, a széljárást, minden külső körülmény befolyásolhatja a lövészet eredményét. Természetesen a bemelegítés sem maradhat el. És kezdődhet a verseny.

- Egy nagyon komoly, nehéz viadalra számíthat...

- Még két hónapom van a felkészülésre, amit főképp Tatán, az edzőtáborban töltök. Ezt megszakítom majd, mert részt veszek az országos horgász bajnokságon is a Velencei-tavon. Tény: fantasztikus ellenfeleim lesznek a paralimpián. Húsz sportlövőt tudnék kapásból felsorolni - benne vagyok én is a csoportjukban -, aki esélyes lehet a döntőbe kerülésre. Minimum egy számban szeretnék én is bejutni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!