Sport

2014.05.15. 18:01

Magyar Nagydíj szombattól - Cserni Béla lesz az egyetlen hazai induló

Szombaton délelőtt tíz órakor a szabadedzéssel megkezdődik a dunaújvárosi öbölben a Formula–2-es motorcsónak világbajnoki futam, a Magyar Nagydíj.

Agárdy Csaba

A dunaújvárosi futam az első a három versenyből álló idei Formula–2-es sorozatban. A magyarországi viadal után június végén az olaszországi Brindisiben, december elején a dél-afrikai Sasolburgban találkozik a mezőny. A nemzetközi szövetség öt futamot szeretne rendezni. A fennmaradó két helyszín közül az egyik az olaszországi Como lenne, a másik pedig egy később kijelölendő város.

A dunaújvárosi szervezők részére a legnagyobb problémát az időjárás okozhatja, de mindenki bízik abban, hogy szombatra sokat javul majd a helyzet. Már csak azért is, mert a házigazdák a futam mellett sok érdekes programot kínálnak a nézőknek a parton is. Lesz vidámpark, vásár és természetesen étel-ital.

A Formula–2-es géposztály mezőnye az egyik legnépesebbnek számít a különböző kategóriák között, a dunaújvárosi versenyre tizenhárom országból huszonnégy nevezés érkezett. A sorozatban egyetlen magyarként a dunaújvárosi Cserni Béla indul. A többszörös világ- és Európa-bajnok motorcsónakos a Formula–2 tavalyi szezonját az összetett huszadik helyen zárta.

Cserni Béla a legutóbbi dunaújvárosi futamon 2011-ben (képünkön) és a hétvégén is rajthoz áll(t) (Fotó: archív)

A vasárnapi futamon húsz motorcsónakos állhat rajthoz, az indulás jogát a versenyzők a három szombati időmérő edzésen szerezhetik meg.

Látványos eleme a Formula–2-es viadaloknak a futamot megelőző napon a kieséses rendszerű verseny, amikor az időmérők után a leggyorsabb tizenhat versenyző vív párharcot. Két kört tesznek meg a párok, a gyorsabb továbbjut. A két leggyorsabb hajó szombat délután (13 órától 17.30-ig) találkozik a döntőben.

A vasárnap 15 órakor kezdődő Magyar Nagydíj előtt, délben kezdődik egy ugyancsak látványosnak ígérkező verseny, amely a jet-skiseké lesz, Pentele Kupa néven.

Az előzetes nevezési lista: Owen Jelf (brit), Cserni Béla (magyar), Rupert Temper (osztrák), Erik Stark (svéd), Bimba Sjoholm (svéd), Johan Osterberg (svéd), Tobias Soderling (svéd), Ola Petterson (svéd), Erik Edin (svéd), Mette Bjerknaes (norvég, Tobias Munthe-Kaas (norvég), Uvis Slakteris (lett), Wynand de Jager (dél-afrikai), Manuel Saueressig (brit), Stefan Hagin (német), Peter Morin (francia), Duarte Benavente (portugál), Jonas Andersson (svéd), Alain Dailly (francia), Edgaras Riabko (litván)), Maicol Chiossi (olasz), Nick Bisterfeld (német), Harri Lehti (finn).

 

A DUNAÚJVÁROSI FUTAM PROGRAMJA

Május 17., szombat:
10.00-11.30 szabadedzés.
13.00-14.15 kvalifikációs futamok (időmérő edzések).
15.30-17.00 kieséses párosverseny (gyorsasági futamok).

Május 18., vasárnap:
10.00-11.45 szabadedzés.
12.00-14.00 jet-ski versenyek (Pentele Kupa) és flyboard bemutató
14.30 ünnepélyes felvezető kör.
15.00 Formula–2 világbajnoki futam, Magyar Nagydíj.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!