Sport

2014.02.10. 20:05

Ismét trófeáért küzd a dunaújvárosi és a fehérvári hokicsapat

Dunaújváros/Székesfehérvár - Milyen is lenne egy jégkorong szezon Magyarországon, ha abban egyszer sem találkozna a két ősi rivális, az elmúlt két évtized legjobb két hazai csapata, a dunaújvárosi és a székesfehérvári. A szurkolók örülhetnek, kedden 18 órakor, szerdán 20 órakor méri össze erejét a Dab.Docler és a Sapa Fehérvár.

Agárdy Csaba

 

Tavaly márciusban találkozott utoljára a Dab.Docler és a Sapa Fehérvár. A Magyar Kupa elődöntőjében a fehérváriak 7-2-re nyertek a Dunaújvárosi Jégcsarnokban  (Fotó: archív)

A két csapat évek óta külön utakat jár, hiszen a Sapa Fehérvár az osztrák rendezésű bajnokságban, az EBEL-ben szerepel, míg a Dab.Docler a magyar-román-szlovák MOL Ligában bizonyíthatja évek óta a tudását. A két klub ennek ellenére minden évben összefut , hol a magyar bajnoki döntőben, hol a Magyar Kupában.

A bajnoki fináléban már tavaly sem találkozott a két együttes, mivel a Magyar Jégkorong Szövetség úgy döntött, hogy a MOL Liga győztese egyben bajnok is, a fehérváriak pedig teljes erejükkel koncentráljanak az EBEL-re. A Sapának egy évvel ezelőtt a Magyar Kupában azért el kellett indulnia, és az elődöntőben pont a dunaújvárosiakkal találkoztak. A fehérváriak mondhatjuk úgy, könnyed győzelmet arattak, majd végül a kupadöntőt is megnyerték a Miskolc ellen.

A dunaújvárosiak nagyon szeretnék az elmúlt évek gyakorlatától eltérően, ezúttal elkapnák a fehérvári csapatot. Stephan Lundh, az Acélbikák edzője nyilatkozta a mérkőzés kapcsán, hogy a Dab.Doclerrel amit csak lehetett elért Magyarországon, hiányérzete azért van, mert egyszer sem sikerült a fehérváriakat megszorítaniuk. Most viszont erre készülnek.

De hogyan látja az esélyeket Ladányi Balázs, a Dab.Docler válogatott csatára, aki annak idején Dunaújvárosból igazolt Székesfehérvárra és több évig meghatározó tagja volt a Volánnak.

- Tavaly, amikor a Magyar Kupában találkozott a két csapat, akkor én már nem voltam Fehérváron, Olaszországba szerződtem. A Sapa esélyesebb, már csak azért is, mert évek óta játszik a MOL Ligánál egy fokkal erősebb bajnokságban. De olyan nincs, hogy nincs esély. Készülünk, megpróbáljuk őket megverni. Arra számítok, hogy teltház lesz és abban bízom, hogy jó mérkőzést játszunk a fehérváriakkal. Ne legyen egyhangú a találkozó az ő javukra, mint ahogy korábban volt.

Ladányi gyerekkori jóbarátja, Tokaji Viktor jelenleg is a Sapa Fehérvár AV19 csapatkapitánya, ebben a minőségében tér vissza szülővárosába.

- Mindig a kötelező győzelmek a legnehezebbek, ezt azért már volt lehetőségünk megtapasztalni kezdte a rutinos bekk. Abban reménykedem, hogy mindkét félben meglesz az elhivatottság, hogy két jó mérkőzést vívjunk. Olvastam Stephan Lundh nyilatkozatát, tudjuk, a DAB nagyon készül erre a döntőre, de állunk elébe, mindent megteszünk hogy mi nyerjünk végül. Nem tudom, mennyire szerencsés a két mérkőzés időpontja, hiszen a légiósaink majd egy hét szabadságot kaptak, míg a csapat magja, a válogatottak komoly terhelésnek voltak kitéve. A felkészülésünk biztosan nem volt optimális. Az olimpiai szünet előtt valóban jó formában voltunk, hat mérkőzésből ötöt megnyertünk, a Szuperkupa után az lesz a legfontosabb feladatunk, hogy a rendelkezésre álló szűk két hétben felkészüljünk a sorsdöntő négy mérkőzésre. Egy hét alatt négy összecsapás, és egy dornbirni, valamint innsbrucki, rendkívül fárasztó kirándulás is vár ránk.

Két évtizede, hogy olykor szó szerint vérre menő csatát vív egymással az éppen aktuális dunaújvárosi és székesfehérvári csapat. Hogy ezeknek az összecsapásoknak milyen jelentőségük van, azt annak idején nagyon jól megfogalmazta Perjámosi Sándor, a Dunaferr SE akkori ügyvezető elnöke, akkor, amikor abban a szezonban már a századik Alba Volán Dunaferr meccset néztük meg együtt: Ez a két csapat annyit játszik már egymás ellen, hogy a játékosok egymás arcszeszét is megismerik. Ennek ellenére jöhetnek ide NHL-játékosokkal megerősített csapatok, a nézők erre a meccsre mindig kíváncsiak. Nézd meg, most is teltház van!

Perjámosi Sándor azóta már nyugdíjban, de a két csapat még viaskodik egymással. Annak ellenére is, hogy az egyik az EBEL-ben, a másik a MOL Ligában szerepel, tehát csak kivételes alkalomkor mérhetik össze tudásukat. Kedden és szerdán ilyen kivételes alkalmak lesznek, és olyan lesz a hangulat, amiért szívesen járunk jégkorong-mérkőzésre.

Kedden a DAB, szerdán a Volán lesz a házigazda




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!