szponzorált tartalom

2021.02.24. 12:17

Nem hagy cserben a napelemes kandeláber

A napelemek működése egyre több embert érdekel mostanság. Ez annak a ténynek tudható be, hogy a fotovoltaikus modulok népszerű alternatív energiaforrássá váltak. Az átalakító eszközök lehetővé teszik a költségek jelentős csökkentését, az objektumok folyamatos erőforrásának biztosítását, ezért azokat aktívan használják a magánháztartásokban, a gazdaságokban, a kereskedelmi szervezetekben és az iparban is.

Solar panel on street lamp post with light on and cloudy sky.

Forrás: freepik

Fotó: Alessandro Zocchi

Hogyan működik a napelem télen, és elegendő áramot termel-e?

A napelemek működése nemcsak a napfénytől függ. Amiatt, hogy télen csökken a napsütéses órák hossza, és növekszik a felhős napok száma, a panelek már nem tudnak ugyanannyi energiát előállítani, mint nyáron. Régiótól függően a napelemek termelékenysége akár a nyári kapacitás ötödére is csökkenhet. Minél délebbre található egy rendszer, annál kevésbé észrevehető a különbség a kapott villamosenergia mennyiségében. Ha a modulokat télen hó borítja, akkor a napelemek működése egyáltalán nem kivitelezhető, mivel nem képesek áramot termelni. Nem is beszélve a téli sötét utcákról, amelyek veszélyesek lehetnek, ha a napelemes kandeláber nem kap elegendő napfényt.

A napenergiával működő utcai világítótestek használatának előnyei

Utcai világítás nélkül nem lehet messziről látni egy gyanús személyt, nem lehet megkerülni az úton lévő gödröket és tócsákat. A sötétben vezetők pedig csak akkor veszik észre a gyalogosokat, ha már túl közel értek hozzájuk. Napközben a napelemes kandeláberek akkumulátorában töltés halmozódik fel. Ez táplálja sötétedéskor az utcai lámpákat. A kapcsoló lehet hagyományos vagy automatikus.

Az első esetben a lámpákat manuálisan kell bekapcsolni, a másodikban ez egy beépített fotocella segítségével történik, ami reagál a fény mennyiségének változására. Az utcai lámpák kialszanak, amikor az akkumulátor lemerül. A napelemes kandeláberekkel történő világítás legnagyobb előnye, hogy nincsenek villanyszámlák. Ezenkívül megszűnik a hálózati hibáktól való függőség. Az így előállított energia pedig környezetbarát és nem károsítja a természetet.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában