szponzorált tartalom

2021.02.24. 13:00

Autóklíma – minden, amit tudni kell a hasznos berendezésről

Hogyan működik egészen pontosan az autóklíma, és milyen típusai vannak? E kérdéseket gyakorta teszik fel azok, akik épp az első autójuk vásárlása után a gyakorlatban is szeretnék megismerni a verda kisebb-nagyobb alkatrészeinek, berendezéseinek működését.

car ventilation system and air conditioning - details and controls of modern car. Concept wallpaper with minimalist industrial design

Forrás: freepik

Fotó: bogdanhoda

Autóklíma, avagy társ a mindennapokban

 

A címszereplő berendezés feladata az utastérben helyet foglaló személyek komfortérzetének maximalizálása. Teszi mindezt úgy, hogy hűtőközeget keringet az utastér felé, vagy épp ellenkezőleg, ki a szabadba, a céljainktól függően. Az autóklíma első gondolatra talán megegyezik a lakásklímával. Bár igaz az, hogy a két berendezés a betöltött funkciója terén hasonlít, abban mégis különböznek, hogy a gépjárművek okos eszközei a működésüket minden esetben a levegő mozgatására alapozzák, ellentétben a háztartásokban alkalmazott gépekkel.

 

Az autóklíma típusai

 

Működés és autóklíma szerelési elv szerint a gépjárműklímák 3 nagy csoportra oszthatók, megkülönböztetünk manuális-, automatikus- és digitális típusokat.

 

Kellemesen hűvös környezet az utastérben – de mégis, hogyan?

 

Az autóklíma alapvetően két nagy funkciót lát el, fűt és hűt. A hűtő funkció komplexebb tevékenységek kombinációja. Itt elsősorban a magas- és az alacsony nyomású szakaszok között a hő felvételéről és leadásáról beszélünk, amelynek során a berendezés a már korábban említett hűtőközeget keringeti. Ezen szakaszban a munka oroszlánrészét többek között a kompresszor, a kondenzátor, a ventilátor és a párologtató végzi.

 

A fűtés ennél jóval egyszerűbb elven valósul meg

 

A hűvösebb idő beálltával nemcsak az otthonunkban nyúlunk óhatatlanul is a fűtőegység hőszabályozója felé: az autóban is feljebb tekerjük azt a bizonyos szabályozót, így perceken belül érezhetjük a kellemes meleg áldásos hatását. Az autóklímánál a legnagyobb szerepet maga a motor, illetve a radiátor és a ventilátor tölti be. A folyamat során a motor felmelegíti a hűtővizet, ami a radiátorokba áramlik. A ventilátor a külvilágból származó hideg levegőt a felforrósodott radiátorra fújja, és voilá: máris rendelkezésünkre áll a komfortosan meleg utastér.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában