EU-csúcs

2023.10.06. 10:58

Orbán Viktor: Brüsszel elárulta Európát, változás kell! (videó)

Nincs esély arra, hogy az európai uniós tagországok vezetői között megállapodás szülessen a migrációról – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök pénteken Granadában, az EU-tagországok állam-, illetve kormányfőinek találkozójára érkezve, írja az MTI.

MW

Az EU-tagországok állam-, illetve kormányfőinek találkozójára érkező Orbán Viktor miniszterelnök újságíróknak nyilatkozik Granadában 2023. október 6-án

Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda

Fotó: Fischer Zoltán

Hozzátette:

ez politikailag lehetetlen, ugyanis korábban arról állapodtak meg, hogy egyhangúlag döntenek a migráció szabályozásárról, de ezt nemrég megváltoztatták, és a csomagot Magyarországot és Lengyelországot megkerülve, „jogilag megerőszakolva” mégis áterőltették.

Ezután nincs esély sem kompromisszumra, sem megállapodásra, és nemcsak most, hanem évekre előre – szögezte le a kormányfő.

Az uniós bővítésről elmondta: Magyarország ösztönzője, támogatója a folyamatnak, ugyanakkor számos tagország bővítési fáradtságra hivatkozik, ami nem tisztességes a tagságra várakozókkal szemben.

Az EU-nak szüksége van újabb tagországokra

– emelte ki.

Magyarország támogatja Georgia csatlakozását, a jövő héten közös kormányülést tartanak Tbilisziben – közölte.

Hozzátette: ami viszont Ukrajna EU-ba lépését illeti, stratégiai áttekintésre van szükség, mert az unióban még soha nem vetődött fel háborúban álló ország felvétele. Kijelentette, hogy ezzel kapcsolatban még „túlságosan sok a kérdés”, és először a stratégiai alapvetéseket kell tisztázni. „Meg kell értenünk, miért jó az EU-nak, ha felvesszük Ukrajnát, mik a következményei, (...) mennyi pénzről beszélünk” – sorolta. Ukrajna belépése új kérdéseket vet fel a biztonság mellett például a kohéziós politika és a mezőgazdaság területén is. Kijev belépésével „teljesen új mezőgazdaság fog születni” az EU-ban – fogalmazott.

Újságírói kérdésekre Orbán Viktor kitért az energiával kapcsolatos témákra is. Kijelentette, hogy

Azerbajdzsán kulcsország, nélküle nem lehet elérni az energiafüggetlenséget Oroszországtól. Magyarországnak már van megállapodása Bakuval a gázszállításokról

– emlékeztetett.

Kiemelte azt is, hogy a déli energiafolyosó Magyarország számára létfontosságú, különösen azután, hogy az északi terrortámadásban megrongálódott. Ezért különösen oda kell figyelni a déli folyosó biztonságának garantálásra.

A Koszovó és Szerbia közti feszültséggel kapcsolatban Orbán Viktor arra hívta fel a figyelmet, hogy Pristinának változtatnia kell a hozzáállásán, mert az elmúlt két évben rendszeresen provokálták a szerbeket, márpedig a provokáció felborítja a stabilitást. Elmondta, Szerbia nélkül nincs stabilitás, és kijelentette: egyértelmű álláspontja szerint segíteni kell Szerbiát a régió stabilizálásban. A Belgrád elleni esetleges szankciókról úgy vélte, ez lehetetlenség, nevetséges felvetés.

 

Katonai szakértő: Orbán Viktor példáját Európa-szerte követhetik

Anatolij Matvijcsuk nyugalmazott ezredes, katonai szakértő a Lenta orosz híroldalnak adott interjút, amelyben arról beszélt, hogy az Európai Unió országai körében terjed az a nézet, hogy a saját érdekeiket helyezzék előtérbe azzal, hogy csökkentik az Ukrajnának nyújtott támogatásokat. Mint mondta, vannak országok, például Bulgária, Szlovákia vagy épp Magyarország, ahol ez a folyamat már tart – írja a Magyar Nemzet.

„Először Orbán Viktor volt az, aki a saját országának érdekeit előtérbe helyezte, de akkor még más ország nem csatlakozott hozzá. Ám most úgy tűnik, hogy Szlovákia is beáll mögéjük, ezután pedig úgy gondolom, hogy a legtöbb értelmes ország egyszerűen be fogja fagyasztani a támogatásokat. Szépen lassan tanúi leszünk, ahogy az Ukrajna problémái iránti érdeklődés egyre jobban elhalványul” – mondta a szakértő.

Kijev ugyanakkor továbbra is számít a pénzügyi és katonai segélyekre: a következő évben 42,8 milliárd dollárnyi támogatásra, melynek nagy része az Egyesült Államoktól származna.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában