Ukrán válság

2023.08.13. 07:13

Egy csecsemő és több felnőtt meghalt a Herszont ért orosz légitámadásban

536. napja tart a háború a szomszédunkban. Hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner és az Origo híreiből válogatunk.

MW

Orosz rakétatámadásban megsemmisült épületek mellett megy el egy nő a kelet-ukrajnai Donyecki területen levő Pokrovszkban 2023. augusztus 9-én, az Ukrajna elleni orosz hadműveletek második évében.

Forrás: MTI/AP

Fotó: Libkos

Orosz régiók felett lőttek le ukrán drónokat

Az Ukrajnával határos Belgorod megye légterében három, Kurszk megye felett pedig egy ukrán drónt lőtt le a légvédelem - közölte vasárnap az orosz védelmi minisztérium.

A tárca szerint a drónokat a hajnali órák és kora délután között semmisítették meg. A támadások személyi sérülést és anyagi kárt nem okoztak.

Roman Sztarovojt, Kurszk megye kormányzója a Telegramon arról számolt be, hogy ukrán belövések következtében Volfino községben három civil sebesült meg.

Az orosz ellenőrzés alá került ukrajnai területek több településérők jelentettek a helyi hatóságok vasárnap ukrán tüzérségi támadást. A közlések értelmében Donyecket kazettás lőszerrel lőtték.

Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a vasárnapi hadijelentést ismertetve visszavert ukrán támadásokról számolt be. A tábornok az elmúlt egy nap alatt a frontvonalon elszenvedett ukrán veszteséget mintegy 545 főben nevezte meg, akik közül szerinte több mint háromszázan a Donyeck környékén vívott harcokban esett el vagy sebesült meg.

 

Konsenkov a megsemmisített ukrán katonai célpontok és haditechnikai eszközök közül megnevezte egyebek között a 9. hadtest előretolt vezetésipontját a Zaporizzsja megyei Orehivnál, egy drónirányító központot a donyecki régióban lévő Pervomajszke környékén, valamint egy helikoptert és hat harckocsit.

 

Tűzoltók a legutóbbi ukrán dróntámadásban megrongálódott épület előtt Moszkvában 2023. augusztus elsején

Vlagyimir Rogov, a több mint 70 százalékban orosz ellenőrzés alá került Zaporizzsja megye Moszkva által kinevezett igazgatási főtanácsának tagja vasárnapi Telegram-bejegyzésében elismerte, hogy az ukrán hadseregnek sikerült behatolnia Urozsajne községbe és a település északi részén megvetnie a lábát. A tisztségviselő szerint, aki a helyzetet nehéznek és aggasztónak nevezte, az ukrán félnek ezt kéthetes harcok árán sikerült elérnie, amelyek során négy elit tengerészgyalogos rohamcsoportjából kettőt elveszített, valamint páncélozott járműveiből is többet.

Megjegyezte, hogy Urozsajne az úgynevezett az egyik fél által sem ellenőrzött "szürke zónában" van. Gyenyisz Pusilin, a donyecki régió Moszkva által megbízott vezetője csütörtökön arról tett bejelentést, hogy az ukrán erőket kiverték a faluból.

Brit kutatócsoport: Oroszország elkezdett saját gyártású Sahid-drónokat bevetni

Oroszország megkezdte az iráni Sahid önmegsemmisítő drónok saját verziójának gyártását és felhasználását Ukrajna megtámadására - írta a Conflict Armament Research (CAR) brit kutatócsoport vasárnap közzétett jelentésében, amelyet az Ukrajinszka Pravda hírportál szemlézett.

 

A brit szakértők ezt a következtetést az ukrán hadsereg által lelőtt drónok tanulmányozása után vonták le. Mint jelentésükben leírták, a drónok úgy néztek ki, mint az iráni Sahid-136-os típusok, de azt találták, hogy olyan elektronikus modulokkal rendelkeznek, amelyeket Oroszország használ felderítő drónjaiban.

 

Kiemelték, hogy a drónok hajótestének szerkezete és belső moduljai, különösen a navigációhoz használtak jelentős eltéréseket mutatnak az iráni drónokhoz képest. Tanulmányukban megjegyezték, hogy ezek a drónok, akárcsak az iráni Sahidok, szinte teljes egészében olyan alkatrészekből készülnek, amelyeket Oroszországon kívül gyártottak. A szakértők körülbelül száz alkatrészt azonosítottak a lezuhant drónok több mint harminc moduljában. Gyártójuk 22 cég hét országból, köztük Oroszországból. A legtöbb alkatrészt kínai, svájci és egyesült államokbeli székhelyű cégek gyártották, 12 alkatrészt pedig Oroszországban gyártottak le az Ukrajna elleni orosz invázó tavaly februári kezdete után - állapították meg a CAR kutatói.

Az Ukrajinszka Pravda emlékeztetett arra, hogy júniusban az Egyesült Államok bizonyítékot mutatott be arról, hogy az oroszországi Tatárföldön iráni drónok gyártására szolgáló üzem épül.

Ukrán katonai szóvivő: az ukrán erők orosz lőszerraktárakat semmisítettek meg Herszon megyében

Az ukrán erők vasárnapra virradóra megsemmisítettek két orosz lőszerraktárt a déli Herszon megyében lévő Oleski településen - közölte Vladiszlav Nazarov, az ukrán déli hadműveleti parancsnokság szóvivője a Telegramon.

 

Hozzátette, hogy a lőszeraktárakon kívül az ukrán erők egy orosz katonai összpontosulást is eltaláltak.

 

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) az Ukrajinszka Pravda hírportál érdeklődésére közölte, hogy szombat éjjel 17 ukrán drón támadta meg az orosz csapatok logisztikai bázisát az Oroszország által még 2014-ben elcsatolt Krím félszigeten lévő Jevpatorija közelében. Az SZBU katonai kémelhárító szolgálata az orosz csapatok sátortáborára, üzemanyag-szállítókra és más katonai járművekre mért csapást. A kár mértékét még pontosítják, az előzetes adatok szerint több tucat orosz katona halt meg vagy szenvedett sérüléseket és jelentős számú katonai eszközben keletkeztek károk - emelte ki az SZBU.

Feltartóztatott az orosz flotta egy Izmajilba tartó palaui teherhajót

Figyelmeztető lövésekkel tartóztatott fel orosz haditengerészet a Fekete-tengeren egy palaui zászló alatt közlekedő teherhajót, amely az ukrajnai Izmajil kikötőbe tartott - közölte vasárnap az orosz védelmi minisztérium.

"Augusztus 13-án, moszkvai idő szerint körülbelül 06.40 órakor a Fekete-tenger délnyugati részén a Fekete-tengeri Flotta Vaszilij Bikov járőrhajója észlelte a Sukru Okan nevű, palaui zászló alatt közlekedő szárazáru-szállító hajót, amely az ukrajnai Izmajil kikötőbe tartott" 

– hangzott a közlemény.

A tárca szerint a szárazáru-szállító hajó kapitánya nem reagált az orosz félnek arra a felszólítására, hogy állítsa meg a hajót ellenőrzés céljából. A jármű megállásra kényszerítésére az orosz hajó figyelmeztető tüzet nyitott, és felszállt egy orosz Ka-29-es helikoptert.

A teherhajó erre megállt, majd miután átvizsgálták, a moszkvai tájékoztatás értelmében folytatta útját az ukrán kikötőbe.

Kinyitottak az odesszai strandok

Kinyitottak a hétvégén a Fekete-tenger partján fekvő Odessza strandjai, az orosz–ukrán háború kezdete óta először – bár a légiriadók alatt továbbra is tilos a fürdőzés. A legnagyobb ukrajnai kikötővárost, amely egyben fontos haditengerészeti bázis is, többször támadták rakétákkal és drónokkal a heves harcok alatt.

A fürdőzőknek menedékhelyeket is kialakítottak, amennyiben megszólalnának a szirénák, illetve hálóval védik a strandolásra elkerített részeket a tengeri aknáktól – írja a Magyar Nemzet a Reuters híradása alapján.

Légitámadás érte Herszont, többen meghaltak

Orosz rakétatámadás érte vasárnap a dél-ukrajnai Herszon régióját, a hat halálos áldozat között egy csecsemő is van - jelentette be az ukrán belügyminiszter a Telegramon.

Igor Klimenko azt mondta, az alig 23 napos kisbaba mellett három felnőtt – köztük a csecsemő szülei – haltak meg Siroka Balka településnél, két másik ember Sztaniszlavnál. A csecsemő testvére, egy 12 éves gyerek súlyos sebesülésekkel kórházba került.

Az ukrán főügyészség vasárnap közzétett becslései szerint a 2022 februárja óta tartó háborúban már legalább 500 gyerek halt meg, további 1100 pedig különböző mértékű sebesülést szenvedett. Az ügyészség részéről hozzátették, hogy a valódi szám ennél vélhetően sokkal magasabb, ugyanis a harcok sújtotta, valamint az orosz erők által megszállva tartott régiókból nincsenek adatok.

 A legtöbb gyerek a kelet-ukrajnai donyecki és harkivi régióban vesztette életét, ám sok a halálos áldozat Kijev és Herszon térségében is - tette hozzá az ügyészség.

Ukrán külügyminiszter: német Taurus rakétákkal gyorsabban véget lehet vetni a háborúnak

Gyorsabban véget lehet vetni Oroszország Ukrajna elleni háborújának, ha Németország Taurus típusú nagy hatótávolságú rakétákkal is támogatja a védekezést – mondta Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter a Bild am Sonntag című vasárnapi német lapnak.

Az ukrán diplomácia vezetője kiemelte, hogy alaptalan a berlini vezetés félelme attól, hogy a Nagy-Britanniától kapott Storm Shadow típusú rakétákhoz hasonló Taurusok miatt még inkább elmérgesedhet a konfliktus, és az ukrán erők oroszországi célpontok ellen is bevethetik a német-svéd fejlesztésű, 400-500 kilométer hatótávolságú precíziós eszközöket.

Az aggodalom alaptalan, "először is azért, mert más partnerek már szállítottak hasonló hatótávolságú rakétákat" – mondta Dmitro Kuleba a brit-francia fejlesztésű Storm Shadow-ra utalva.

Indokolatlanok a berlini fenntartások azért is, mert az ukrajnai fegyverszállítások ügyében "egyetlen korábbi német döntés sem vezetett eszkalációhoz", éppen ellenkezőleg, a német támogatás "sok ukrán életet mentett már meg"

 – húzta alá Dmitro Kuleba.

Hozzátette, hogy a német hadseregnél (Bundeswehr) rendszeresített légi indítású manőverező robotrepülőgépeket csak az ország határán belül vetnék be. Az ukrán hadsereg kizárólag arra használja a partnerektől kapott rakétákat, hogy 

felszabadítsuk mindazt, ami az ENSZ alapokmánya és a nemzetközi jog szerint jogosan a miénk

– mondta a külügyminiszter.

KULEBA, Dmitro
Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) az ukrajnai helyzetről tartott tanácskozásán a világszervezet New York-i székházában 2023. július 17-én, az Ukrajna elleni orosz háború idején 
Fotó: Justin Lane / Forrás: MTI/EPA

Kiemelte, hogy hazájának nagy szüksége van a Taurusokra, amelyek révén sok ukrán ember, katonák és civilek életét lehet megmenteni, és fel lehet gyorsítani az orosz megszállás alá vett területek felszabadítását.

A képlet egyszerű: a rakéták nagyobb hatótávolsága a háború rövidebb időtartamát jelenti 

– mondta Dmitro Kuleba.

A Taurusokkal Ukrajna "messze a frontvonalon túl elérhetné az orosz megszálló erőket, megzavarhatná logisztikájukat, megsemmisíthetné a parancsnoki állásokat és a lőszerraktárakat"

 – fejtette ki az ukrán külügyminiszter.

Heves harcok vannak Bahmutnál

Bahmut irányban továbbra is az ukrán védelmi erők kezében van a kezdeményezés, és 43 orosz katonát öltek meg – mondta Szerhij Cserevatyi, az Ukrán Fegyveres Erők Keleti Csoportjának szóvivője az Ukrinform szerint.

„Bahmut irányában továbbra is az ukrán katonák kezében van a kezdeményezés, visszaverve az ellenséget. Az elmúlt nap folyamán az ellenség 514 alkalommal találta el állásainkat minden típusú tüzérséggel. Két légitámadás, valamint kilenc harci összecsapás volt – mondta Cserevatyi.

Elképzelhető, hogy Moszkva nem finanszírozza tovább a Wagner magáncéget

Reális esély van arra, hogy az orosz kormány nem finanszírozza tovább a Wagner orosz katonai magáncég tevékenységét – közölte vasárnap a brit védelmi minisztérium.

Amennyiben az orosz állam többé nem fizet a Wagnernek, elképzelhető, hogy a fehérorosz hatóságok lesznek a zsoldoscsoport következő támogatói 

– tette hozzá a tárca, felhívva a figyelmet arra, hogy egy ilyen jellegű finanszírozás terheket róna Minszk költségvetésére is.

A Wagner-csoporton belül a minisztérium értesülései szerint létszámleépítés is történik, és a pénzügyi nyomás miatt a költségeket a fizetések visszavágásával is igyekeznek csökkenteni.

Napi jelentésében a minisztérium azt is tudatta, hogy az orosz állam lépéseket tett a Wagnert vezető Jevgenyij Prigozsin több üzleti érdekeltsége ellen azt követően, hogy a magáncég vezetője júniusban kudarcba fulladt  lázadást indított az orosz katonai felsővezetés ellen.

A sikertelen lázadás után Vlagyimir Putyin orosz elnök azt mondta, a magánvállalatot teljes egészében az orosz állam finanszírozta. 

Az elnök közlése szerint a 86 milliárd 262 millió rubelből, amelyet a Wagner fenntartására fordítottak, több mint 70,3 milliárd rubel (több mint 276 milliárd forint) jutott pénzbeli juttatásra, az ösztönző kifizetésekre pedig 15,8 milliárd rubel (több mint 62 milliárd forint). Emellett, mint mondta, 110 milliárd 179 millió rubelt (több mint 433 milliárd forintot) költöttek biztosítási kifizetésekre.

Használhatatlan egyenruhákat kaptak az ukrán katonák 

A kijevi ügyészség bűnügyi eljárást indított egy magáncég tulajdonosa ellen, aki a vád szerint jogtalan haszonra tett szert az ukrán hadseregnek gyártott hitvány minőségű egyenruhák eladásából. A nyomozás során kiderült, hogy a vállalkozó szerződést kötött a hadsereg egyik alakulatával katonai egyenruhák gyártására. A megállapodásban szereplő 35 millió hrivnyát végső soron jogtalanul vette fel a vállalkozó, írják, mivel a leszállított ruhák gyakorlatilag használhatatlannak bizonyultak – írja a Mandiner.

Terminator–2-t semmisítettek meg az ukránok

Az oroszok által nagy becsben tartott Terminator–2 harckocsit semmisített meg állítólag az ukrán haderő a fronton.

Az erről szóló felvételt az ukrán biztonsági szolgálat (SZBU) osztotta meg a Telegramon.

Folytatjuk a munkát a teljes győzelemig

– olvasható a videó leírásában, amelyen az is látszik, hogy az orosz katonák menekülnek a drónokkal lelőtt harckocsiból – írja a Magyar Nemzet.

Videó rögzítette egy  Szu-30-as lezuhanását

Gyakorlórepülés közben lezuhant egy orosz Szu-30-as vadászrepülőgép a kalinyingrádi régióban. A személyzet mindkét tagja meghalt. Bár a vizsgálatok még nem fejeződtek be, az első jelentések szerint műszaki hiba okozta a balesetet. A gépen nem volt fegyverzet – írja az Origo. 

Magyarország segít

Magyarország területére 2023. augusztus 12-én 0 óra és 24 óra között az ukrán-magyar határszakaszon 8044 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 12975 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

A beléptetettek közül a rendőrség 105 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében – közölte az MTI-vel az Országos Rendőr-főkapitányság

A lengyelek rengeteg katonát küldtek a határra

Lengyelország védelmi minisztere kijelentette, hogy az ország további csapatok telepítésével erősítette meg a Fehéroroszországgal közös határát.

Mariusz Blaszczak a kelet-lengyelországi Jarylowkában találkozott a nemrég a fehérorosz határ közelébe telepített csapatok egy részével. Hangsúlyozta, hogy a fokozott katonai jelenlét a térségben kizárólag elrettentő célt szolgál, egyúttal cáfolta a Minszk és Moszkva által hangoztatott "ellenségeskedést" – írja a Sky News hírére hivatkozva az Origo.

A megnövelt katonai jelenlétünk mögött álló szándék félreérthetetlen - elrettentésre törekszünk, nem pedig agresszióra

– mondta Blaszczak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában