Olvasó

2012.10.17. 05:42

Lakcímek nélkül?

A kormányzat informatikusai javában dolgoznak azon, hogy jövő szeptembertől sima legyen a választásra regisztráltak országos nyilvántartása.

Tribolt Lajos

Gyakorlatilag egy új adatbázist kell létrehozniuk. Olyat, amely a választásra magukat regisztráltakat minden félreértést kizárva azonosítja. Ez csak látszólag egyszerű munka, hiszen országos hálózat kell hozzá, hogy a jogszabályokban meghatározott helyeken mindenütt be lehessen tölteni az illető adatait.

Technikailag persze nem nagy feladat, hiszen van hasonló már - a lakcímnyilvántartás. Legalábbis ma még van. A közelmúltban előbb Rogán Antal fideszes frakcióvezető, majd a most a miniszterelnökségi hivatalt vezető Lázár János államtitkár jelentette ki, hogy nincs szükség az állami lakcímnyilvántartásra.

Felesleges bürokráciának nevezték. A bürokrácia csökkentését maximálisan támogatni lehet. Ám az állami lakcímnyilvántartás települési nyilvántartásra változtatását szerintem nem egyeztették a bűnüldöző szervekkel. Az ő dolguk ugyanis jóval nehezebb lesz egységes nyilvántartás nélkül.

Ja, és a választási regisztráció eltörlése is nehezebb lesz egy új kormány alatt, ha nincs egységes nyilvántartási rendszer.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!