Olvasó

2012.07.16. 19:45

Olvasónk írja: Csak nyugellátásban részesülő kaphatja

Székesfehérvár - Kinek jár a nyugdíjbiztosítótól egyszeri támogatás és milyen feltételekkel? Ennek néztünk utána egy önhibájából nehéz anyagi helyzetbe került olvasónk kérésére.

Szabó Judit

Olvasónk rokkantsági ellátásra volt jogosult, ám egészségügyi gondjai miatt nem jutott el hozzá az a levél, amelyre válaszolva kérnie kellett volna egészségi állapota felülvizsgálatát.

Így – ahogy azt annyiszor megírtuk – megszüntették az ellátását. Most újra kell kezdenie az ellátásra való jogosultság érdekében a szükséges vizsgálatokat. Ezeket végzi, ám a kimaradt ellátás miatt szeretne egyszeri támogatást kapni. Bartucz Sándor, a kormányhivatal nyugdíjbiztosítójának igazgatója válaszolt:

A jogszabályi rendelkezések szerint a nyugdíjbiztosítás keretében egyszeri segély csak a nyugellátásban részesülő személynek engedélyezhető, ha olyan élethelyzetbe kerül, amely létfenntartását veszélyezteti. Mivel a rokkantsági és rehabilitációs ellátás nem minősül nyugellátásnak, így ezen ellátásban részesülők részére egyszeri segély nem adható. Ugyancsak nem lehet szó az egyszeri segély engedélyezéséről, ha az említett ellátásra való jogosultság megszünt vagy megszüntették.

A kormányhivatal egészségbiztosítási szakigazgatási szervétől egyszeri segély kérhető, ha a biztosított egészségi állapotában kedvezőtlen változás, egészségkárosodás következik be, és a kérelemhez fűzött indokok az egészségbiztosítással összefüggésben vannak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!