Sakkvilágbajnoki döntő

2021.12.08. 19:10

Döntetlen lett a tizedik parti

A norvég nagymester megtartotta hárompontos előnyét és 6,5-3,5-re vezet.

Döntetlent hozott a tizedik parti a címvédő Magnus Carlsen és kihívója, az ezúttal a sötét bábukat vezető orosz Jan Nyepomnyascsij sakkvilágbajnoki döntőjén Dubajban, ahol a norvég nagymester megtartotta hárompontos előnyét és 6,5-3,5-re vezet.

A 31 éves Carlsen az elmúlt két napban előbb világossal, majd sötéttel győzte le riválisát, akivel a szerdai napon 41 lépést követően állapodott meg remiben.

Nyepomnyascsijnak – aki eddig egyetlen partit sem tudott megnyerni – így a hátralévő négy mérkőzésből kellene legalább háromszor győznie a döntetlen kiharcolásához úgy, hogy a norvég klasszis 54 vb-meccséből csak kettőt veszített el.

A 11. partit pénteken rendezik. Akkor a 2782 Élő-pontjával a nemzetközi rangsorban ötödik Nyepomnyascsij játszik világossal, a 2855 ponttal világelső Carlsen pedig sötéttel.

A 14 meccsesre tervezett csatában a győztes az lesz, aki eléri a 7,5 pontot. Döntetlennél rövidített játszmák következnek. A vb-döntő összdíjazása 2 millió euró, amelyből a győztes 60 százalékot, a vesztes 40 százalékot kap. Ha rövidített játszmák döntenek, a pénzelosztás aránya 55-45 százalék.

A párharc, amelyet a Dubajban zajló világkiállítás keretében rendeznek meg, legkésőbb jövő csütörtökön zárul.

Borítókép: A címvédő norvég Magnus Carlsen (b) és az orosz Jan Nyepomnyascsij a dubaji sakkvilágbajnoki döntő tizedik mérkőzésén 2021. december 8-án. Fotó: AFP/Giuseppe Cacace

Címkék#sakk-vb

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában