Mezőfalva

2015.02.22. 17:30

Konstruktív fórum Mezőfalván - A szociális szféra dolgozóinak súlyos helyzeteket kell kezelniük

Mezőfalva - Fórumra várta az érdeklődőket Varga Gábor országgyűlési képviselő a községháza tanácskozótermében csütörtökön délelőtt.

Körmendi Erzsébet

Varga Gábor országgyűlési képviselői tájékoztató körútja következő állomásaként Mezőfalván tájékoztatta az érdeklődőket a 2014-2020-as időszak pályázati támogatásairól, illetve – természetesen – a felmerülő aktuális kérdésekre is válaszolt a rendezvényen. A nagyközség civil szervezeteinek képviselői, az intézmények vezetői, helyi vállalkozók vettek részt a fórumon.

Varga Gábor kíváncsi volt a mezőfalviak kérdéseire. Fotó: DH-Archív

A képviselő ismertette pályázati pályázati és térségi fejlesztési lehetőségeket, majd interaktív beszélgetés alakult ki a teremben a vendég és a hallgatósága kötött. Az igényeken és törekvéseken kívül kritikát is megfogalmaztak a résztvevők, de minden felvetést sikerült konstruktív módon lezárniuk, Varga Gáborral közösen.

Márok Csaba polgármestertől kapott tájékoztatás szerint a képviselő kihangsúlyozta a települési értékeket, elmondta például, hogy nagycsaládos és mozgáskorlátozott szervezet ritka a környéken, Mezőfalván viszont nekik is külön szervezetük van. A komoly civil élet meghatározó mozgatóerő a községben. A jegyző megemlítette a fórumon: a köztisztviselői illetményalap hosszú évek óta változatlan, nagyon alacsony, és kérte az országgyűlési képviselőtől, foglalkozzanak ezzel is. Az óvoda és a szociális intézmények tekintetében Varga Gábor és az intézményvezetők is megerősítették: jelentős gondokat, nehéz helyzeteket kell kezelni a legtöbb településen, így Mezőfalván is. Már az óvodában el kell kezdeni a törődést, a szociális nevelést, amit az iskolában is folytatni kell.

Erős a mezőfalvi civil élet. Papp Imréné, a foltvarrók vezetője, Horgosné Rácz Éva, Nikusné Ágnes és Farkas Imréné a 10. közös varráson fogadja a vendég egyesületeket a tornateremben. Fotó: Horváth László

A Dunaújvárost és Mezőfalvát összekötő út rossz állapotáról is szó esett, ám ezzel kapcsolatban jó hírrel nem lehet szolgálni, mert útfelújításokra nagyon kevés forrás lesz a következő időszakban. A munkahelyteremtést kardinális kérdésként vetették fel többen is. Varga Gábor pozitívumként elmondta: jelentős uniós támogatások és hitelek segítik a kis- és középvállalkozásokat. A térség erősségének a mezőgazdaságot határozta meg a képviselő, ám véleményként elhangzott: nem biztos, hogy a kertészkedő gazdálkodást kell erősíteni ebben a térségben, ahol a szántóföldi művelés a meghatározó húzóágazat. Erős a gazdatársadalom a környéken, bár foglalkoztatási szempontból a mezőgazdaság nem annyira erős.

A fórum nagyon konstruktív és hasznos volt a polgármester szerint: a résztvevők több mint három és fél órát beszélgettek Varga Gáborral, érintve és megvitatva minden számukra fontos témakört.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!