Mezőfalva

2014.04.17. 13:25

Csatornaberuházás Mezőfalván: Milyen a tapasztalat?

Lakossági közmeghallgatáson tájékoztatták a lakókat, kinek, milyen feladata van a csatornaberuházás részműszaki átadása után.

Horváth László

Teltházas lakossági fórumon mondták el tapasztalataikat a mezőfalviak a csatornaberuházással kapcsolatban. Nemcsak az elmaradt munkák pótlásának bejelentésére nyílt alkalom, de eddig még megválaszolatlan kérdések is felmerültek.

Márok Csaba polgármestere felvezetőjében kiemelte, hogy a példásan rendben lévő beruházás még nem fejeződött be. A négy alkalommal végzett uniós ellenőrzés alatt egyszer sem volt kifogás.

A jelenlegi állapotról pedig Pauza Balázs projektmenedzser adott tájékoztatást. A rövid bevezető után a lakossági kérdésekre, bejelentésekre került sor. Több ingatlantulajdonos előtt megsüllyedt a talaj, illetve összetört, vagy megsérült a kocsibejáró. A panaszokat és a jelzett helyeket a kivitelező feljegyezte, a kijavításukra ígéretet tett. A továbbiakban fontos információk hangzottak el. Például a locsoláshoz kiépítendő mellék- vízmérőóra bekötésének feltételei. Vörös Balázs az üzemeltető képviselője hangsúlyozta: a kiépítéshez nem kérnek tervet, de egy rajzot a helyszínéről és műszaki módról igen. A mellék-vízmérőórát minden esetben be kell jelenteni a szolgáltatónak!

Vörös Balázs műszaki átvevő, Beke László főmérnök, Márok Csaba polgármester, Sára Péter a kivitelező cég képviselője és Pauza Balász projektmenedzser válaszoltak a kérdésekre (Fotó: Horváth László)

A következő hozzászólásban Beke László a beruházás főmérnöke beszélt néhány szakmai követelményről a csatornabekötéssel kapcsolatban. A vezeték lejtésének 1-2 százaléknak kell lenni. A fogadó részhez nagy szintkülönbséggel érkező csatornánál – a dugulás elkerülésének érdekében – a szükséges pontokon érdemes a kilencven fokos könyök helyett inkább két 45 fokos idomot betenni. Ajánlatos a csatlakozás előtt akár a fogadórészt, akár a vezetékszakaszt kipróbálni egy vödör vízzel. A folytatásban már többször elmondott információk hangzottak el, mint a bekötés menetének lépései.

Emlékeztetőül: a kiértesített részeken a fizetési teljesítés igazolása után már egyből rá lehet kötni, majd a lap alján lévő telefonszámon lehet bejelenteni a rákötést.

A rendezvény zárszavában Márok Csaba Mezőfalva polgármestere nyomatékosan kérte az érintett lakókat, hogy ne az utcán dolgozó munkásoktól érdeklődjenek a helyreállítással kapcsolatban. Az önkormányzatnál, képviselőknél, a VKT-nál tegyenek bejelentést problémájukról. A csatornára van idejük rákötni, de jobb, ha minél előbb teszik meg, mert a július vége – szeptember eleje időszakban befejeződő beruházást követően már csak három hónap türelmi idő marad a rácsatlakozásra. árhatóan december vége felé zárul a lehetőség. Utána, akik nem kötnek rá, azoknak köbméterenként 1800 forint talajterhelési díjjal kell számolniuk.

A legnagyobb érdeklődést a mellék-vízmérőórák felszerelésének feltételei, és a bekötés utáni helyreállítás módja váltotta ki a fórumon. Vörös Balázs az üzemeltető képviselője elmondta, hogy igény szerint lehetőség van ilyen órák bekötésére, de ezek nem folytatódhatnak a földben, vagy a falon keresztül. Mindenképpen ki kell emelni a földből.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!