Lóerő

2010.04.25. 15:00

Gördülő ékszerek - Veteránautók szépségversenye, luxusautók kiállítása (videóval)

Nyári idővel örvendeztették meg az égiek az ötödik veteránautó-szépségverseny és luxusautó-kiállítást Hévízen. A seregszemle ötlete a Rogner Hotel és Spa Lotus Therme szállótól ered, először stílszerűen Lotus márkájú gépkocsikból állt volna a mezőny.

Arany Gábor

Mint kiderült, a megfelelő színvonalhoz nincs elegendő ezekből a sportkocsikból, így a megvalósuláskor már sokféle típussal találkozhattak az érdeklődők - először 2006-ban. Az idei találkozón a közönség félszáz veteránt, több tucatnyi luxus- és sportautót láthatott. Az utóbbi vonalat például a Nissan képviselte.

 - Gyermekkori álom volt ez az autó - fogalmazott Szikszai Sándor, aki a hazai Nissan Z Klub tagjaival érkezett a hét végi veteránautó-találkozóra.

- Olyan ez nálunk, mint motorosoknál a Harley Davidson. Főleg a középkorúak kedvence, ráadásul elérhető áron - magyarázta a hét éve alakult Nissan Z Klub vezetője. - Többet mi újítottunk fel, olyan színvonalon, hogy bármelyik kiállításra bátran elmehetünk - büszkélkedett a 300 ZX-et birtokló férfi.

- Roncsként érkezett Amerikából három évvel ezelőtt - mutatta be Mustang cabrioletjét Nagy Zsolt, aki Szentendréről gurult Hévízre. - A 289 köbhüvelykes, közel ötliteres 8-as motorban 200 musztáng éled fel indításkor. A felújítás több mint két évig tartott, a padlólemeztől kezdve szinte mindent ki kellett cserélni, de megérte, mert mindig ilyen autót akartam magamnak. Ez hobbi, szerelem, nem válok meg tőle.

Tekintse meg az oldtimer találkozón készített videókat a kiállított autócsodákról! - Videó: Garai Antal 'Atom'


Az idén 111 éves Opel három típussal képviseltette magát, bemutatva a fejlődést. A Kapitän 1950-es változata még a klasszikus, külön sárvédős megoldással gördült ki a gyárból. Mellette kiállított azonos nevű, hat évvel fiatalabb társa új stílusról árulkodott, amikor a mai korban is alkalmazott megoldással a kerékdobokat a karosszériába integrálták. (Elnyerte a versenyen a legszebb német autó díjat). A legújabb kort pedig a Meriva jelentette, s egyben a visszatérést a 60 évvel ezelőtt még alkalmazott hátrafelé nyíló hátsó ajtókhoz.

A fiatalabb szépségek közé tartozott az 1993-as Maserati Shamal, a márka utolsó kétajtós biturbó kupéja. A V 8-as 3800 köbcentis motor szolgáltatta 326 lóerő, 512 Nm nyomaték önfeledt autózáshoz segítette vezetőjét. A budapesti Horváth Mátyás elmondta, Shamal youngtimer, de veteránokhoz illően csak bemutatókra, kiállításokra utaznak vele.


● A szépségversenyen a félszáz veterán között 25 különböző kategóriában osztott ki díjat a zsűri
● A közönség által legszebbnek tartott járművet illető Best of Show elismerést egy 1958-as Chevrolet Corvette kapta
● Legszebb eredeti állapotú autó: 1973-as Maserati Indy 4900
● Legszebb ázsiai autó: Nissan Datsun 280 Z 1976-os gyártás
● Legszebb volt szocialista országbeli autó: Skoda Felicia Cabrio, 1960-ban készült
● Legszebb 1919 előtt gyártott autó: 99 éves Opel Torpedó 1600
● Legszebb enteriőr: 1957-ben gyártott Mercedes-Benz SL

Tekintse meg az oldtimer találkozón készített videókat a kiállított autócsodákról! - Videó: Garai Antal 'Atom'


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!