Kultúra

2017.01.29. 23:05

Közösségi térben, képzőművészekkel

Dunaújváros - A Kulcsi Képzőművészeti Szakkör tagjainak alkotásaiból nyílt kiállítás a Pannon Oktatási Központban. Képzőművészeti kiállítás nyílt pénteken este a Pannon Oktatási Központ (POK) előcsarnokában.

Pekarek János

Ez önmagában nem meglepő, hiszen az intézmény, ahogyan azt Baráth Gyula nevelési igazgatóhelyettes is hangsúlyozta bevezető beszédében, igyekszik közösségi térré alakítani az új aulát, ahol meg-megállnak diákok, felnőttek beszélgetni, elmélkedni - és ehhez semmi sem alkalmasabb, mint egy képzőművészeti tárlat. Némi meglepetést legfeljebb a kiállítók személye okozhatott: ők kulcsiak.

A pénteki kiállításmegnyitón (ahogyan az egy igazi vernisszázson kell!) a Pannon Oktatási Központ diákjai adtak rövid, de annál jobb műsort: Spiegel Dalma és Szopka Anna verseket mondott, Gerendás Lili és Balla Bence énekelt, illetve gitározott.

A Pannon Oktatási Központ diákjai a kiállításmegnyitó műsorán: (jobbról) Spiegel Dalma, Szopka Anna, Gerendás Lili valamint Balla Bence
Fotó: Zsedrovits Enikő

A Kulcsi Képzőművészeti Szakkör tagjainak kiállítását Fejes Balázs, Kulcs község alpolgármestere nyitotta meg a POK aulájában. Mint mondta, a kör tagjai ötödik éve dolgoznak együtt Dáma Nógrádi Katalin festőművész irányításával. Vannak közöttük fiatalok és már a legszebb korukat töltők is. Az alpolgármester hangsúlyozta: több nagy érdemük is van a csoport tagjainak: az egyik, hogy igazi közösségként dolgoznak, a másik pedig, hogy figyelemreméltó módon alkotnak - miközben a XXI. század elejére sokhelyütt inkább a rombolás jellemző.

A kulcsi Fekete István Általános Iskola két diákjának, Kósa Zsófiának és Fazekas Flórának versmondása után Dáma Nógrádi Katalin mutatta be a szakkör tagjait és műveiket. A tagok (Balogh Józsefné, Vinczepálné Török Katalin, Véghné Papp Éva, dr. Garbacz Katalin, Hegedűs Andrea, Verczné Karcsai Ildikó, Fodorné Nagy Viktória, Polányi Andrea, Pintér Anett) hosszabb-rövidebb ideje dolgoznak együtt, van, aki fél éve, van, aki évek óta, a kezdő csoport szinte teljes egészében kicserélődött. Nem csak képeket alkotnak: egyfajta terápia is számukra a képzőművészet, mondta a szakkör vezetője. Mindannyian amatőrök, amennyiben nem a festészetből élnek, ám munkáik figyelemreméltók, elsősorban a harmónia miatt, ami belőlük árad.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!