Kultúra

2016.01.26. 17:44

Kincset keresnek

Baracs – A magyar kultúra napja alkalmából rendezett nyitóeseményen hazánk és a határon túli magyar területek néptáncainak bemutatásával indult a baracsiak egy éven át tartó hagyománytisztelő sorozata.

Horváth László

Szerdán este a baracsi Faluház aulájában a Széchenyi Zsigmond Általános Iskola néptánc  tagozatának produkciói szolgáltak méltó felvezetéseként a magyar kultúrát ünneplő rendezvényfolyamnak. Miskolci Ildikó a művelődési ház vezetője kiemelte:

– A hagyományőrzés, a helyi és a magyar kultúra ápolása része a baracsi emberek életének. Különösen kedveltek a népi folklór elemeit megidéző táncos bemutatkozások. A mostantól kéthetenként sorra kerülő előadásokban rendkívül színes képet kaphatunk a magyar emberek múltjáról, jelenéről. Alkalmanként pedig igazi kincsekre lelhetünk szűkebb környezetünk kulturális értékeit felkutatva. A folytatásban a baracsi néptáncosok és az iskola néptánctagozatos diákjainak műsorát láthatták a megjelentek. A magyar emberek táncait, verseit, énekeit és mondókáit elevenítették fel, mintegy átölelve a több mint ezeréves múltunkat. Az előadás után két táncost Jámbor Lilit és Czuppon Pétert kérdeztük a magyar hagyományok ápolásának eredetéről?

Jámbor Lili és Czuppon Péter szülői példából merítette a magyar kultúra, azon belül a néptánc szeretetét Fotó: Horváth László

- Ötéves korom óta kedvelem a néptáncot. Három évet a Vasasban töltöttem, majd Baracson kötöttem ki. Szülők, nagyszülők példája nyomán hamar bele lehet szeretni – mondta az ifjú hölgy, Lili.

– Meghatározó volt a szülői háttér, hiszen édesapám több együttes művészeti vezetője, így szinte a mindennapok részévé vált a néptánc, a népi kultúránk őrzése – fűzte hozzá Péter.

A baracsi kultúra napi rendezvényfolyam február 3-án Horváth Béla történelem tanár a „Württembergi-huszárok a bábolnai ütközetben” című előadásával folytatódik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!