Kultúra

2015.07.02. 16:29

Éneklő, szteppelő apácák - A Hadart Művészeti Társulás vendégjátéka a Petőfi Művészeti Liget sorozatában

Dunaújváros - Színházi előadással folytatódott szerdán a Petőfi Művészeti Liget sorozata. Idén nem kockáztattak a szervezők, szabadtéren nem is próbálkoznak, minden előadást a nagyteremben tartanak. Most az Apácák című musical komédiát játszották bő két órában.

Balla Tibor

Dan Goggin az Apácák (Nunsense) című musicaljének bemutatóját 1985. december 12-én tartották az off-Broadwayn, Cherry Lane színházában. A darab óriási sikert aratott, 3672 alkalommal állították színre. A magyarországi ősbemutatóját 1992 szilveszterén, a Madách Színházban tartották, ahol a darab mostani rendezője Kökényessy Ági Mária Lea nővér fityuláját húzta a fejére. Azóta számos magyar adaptációnak tapsolhatott a közönség. Ezek egyike a Hadart Művészeti Társulás Hadart Színháza, mely az esélyegyenlőségért küzd. Így érthető, hogy egy a szereposztásban nem szereplő nővér, Mária Szilencia, vagyis Takács Erika jeltolmács is ott áll a jobb portálban, és végigjeleli a darabot.

A nővérek: Zakariás Éva, Vándor Éva, Laurinyecz Réka és Mérai Katalin
Fotó: Ady Géza

A történetről túl sokat nem érdemes mondani. Tragédia árnyékolja be a hobokeni nővérek hétköznapjait. Egy este, mikor visszaérnek afrikai missziójukról, váratlan szerencsétlenség történik, 52 otthon maradt apáca bevacsorázik egyik társuk gombaleveséből és pörköltjéből. Az életben maradtakra vár, hogy eltemessék megboldogult zárdatársaikat. Képeslapokat gyártanak, és a befolyt pénzből eltemetnek 48 nővért. A maradékból Betamax videót vásárolnak. Négy apácát fagyasztóládába tesznek. A temetéshez hiányzó összeget egy jótékonysági show bevételéből szeretnék fedezni. Ennek közönségeként ülünk, és nézzük, ahogy kicsit másként alakul, mint ahogy azt a zárdafőnöknő, Mária Regina nővér (Voith Ági) elképzelte. Sorra derül ki Mária Roberta nővérről (Zakariás Éva), Mária Amnézia nővérről (Mérai Katalin), Mária Huberta nővérről (Vándor Éva) és Mária Lea nővérről (Laurinyecz Réka), hogy egész más életre vágynak.

Az előadás szerencsére nem akar más lenni, mint ami. Szórakoztat könnyeden, de igényesen. Remek zenés és táncbetétek, kiváló színészi alakítások - különösen Zakariás Éva remekel - biztosítják, hogy szép emlékeket vigyünk magunkkal.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!