Kultúra

2014.11.14. 21:10

Alternatív zenés tárlatvezetés a KMI-ben

Dunaújváros - Waszlavik Gazember és Simon András fellépésével zárt Szalay Péter Embert keresek című kiállítása.

Szabó Szabolcs

„Célom, hogy a művészetemmel olyan gondolatokat ébresszek az emberekben, amelyek nekem se jutnának eszembe" – ezen örökérvényű bonmottal (is) nyitotta koncertjét a Kortárs Művészeti Intézetben pénteken este a magyar rocktörténet egyik ikonikus figurája Waszlavik Gazember László, aki egy főként népzenei performance előadással lepte meg a közönséget. Waszlavik bő két évtizede nem lépett fel Újvárosban, péntek este pedig Szalay Péter fiatal szobrászművész Embert keresek című kiállításának zárására érkezett.

A kiállítászárás agitprop osztálya: Simon Gábor tamburaművész, Waszlavik Gazember László, Ordas István és Fehérvári Tamás. Fotó: A. G.

Némi emlékeztető: „Szalay Péter a 2010-es, pécsi szobrászművészeket bemutató Bizalom után másodszor állított ki az ICA-D-ben, ezúttal önállóan. Az „Embert keresek" című tárlat kinetikus szobrain, objektjeiben, installációiban és festményein gyermeki hozzáállással, gátlástalanul üresíti ki a jelképeket, mossa össze a természeti jelenségeket az ideológiákkal, melyek után letagadhatatlanul kiütközik, hogy milyen egészségtelen minden beszélni képes állat számára, ha annyira politikától átszőtt a léte, mint ma a mienk."

Ordas István alternatív tárlatzárása – zenés ráhangolással.

A pénteki kiállítászáráson a szervezők és az alkotó egy régi vágya teljesült. Ha csak névleg is, de egy videóüzenet útján Fekete György búcsúztatta az idei év egyik legjobb anyagát.

Szalay Péter Szebb jövőt című munkája előtt Nyári Gyula és Bokor Zsuzsa.

A tárlathoz fűzött gondolatait pedig a Waszlavik Gazembert ismét a városra szabadító műgyűjtő-mecénés Ordas István osztotta meg az egybegyűltekkel. Ha nem is betűhíven, de idéznénk néhány gondolatát: „Általában a kiállítások, művészeti események megnyitója kap nagyobb publicitást, esetünkben azonban a zárást tartom én fontosnak. Egy biztos, hogy az itt egy hónapon át látható volt alkotások jelentős része kiált, még most is, ahol demokrácia és szabadság van, ahol vagyunk egyenlők és vagyunk egyenlőbbek, azonban a józan ész nyugodtabb polgári demokráciát, főleg kevesebb politikát szeretne e kis hazánkban, vagy akár másutt a világban. A művész több installációja és szoborkompozíciója figyelmeztet arra, hogy a politika súlya erősen a társadalomra nehezedett, és talán jobb lenne ehelyett politikamentesebben élni mindennapjainkat."

A Kortárs Művészeti Intézet jövő hét péntektől egy újabb izgalmas tárlattal várja a látogatókat.

Szalay Péter Embert keresek című alkotása.

Újvárosi Szlalom

November 21-én, pénteken este 18 órától indul a nagy Újvárosi Szlalom. Pontosabban a helyi és a városhoz kötődő alkotók kétévente jelentkező seregszemléje. E tárlat nem csak a kiállítók, a szűkebb értelemben vett szakmában tevékenykedők és a kortárs művészet rajongói számára szolgálhatnak fontos információkkal, hanem minden, a település iránt elkötelezett polgár részére is, hiszen nincs más, ami ennyire átfogó képet nyújtana Dunaújváros művészeti világának aktuális helyzetéről.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!