Kultúra

2012.09.08. 11:10

Gyermekálmok ecsettel, festékkel

Velence - Élénk színű, gyönyörű álmok, vágyak párkapcsolatról, sportolási lehetőségről, érvényesülésről. Minderről a velencei gyermekotthon fiataljai festettek, így hozva létre az intézmény első kültéri falát.

Kocsis Noémi

"Mit szeretnél csinálni, elérni az életben, ha kikerülsz az otthonból? Milyen életet álmodsz magadnak?"  Ezekre a kérdésekre keresi a választ a "HatArtalanul" művészeti projekt. A kérdéseket először börtönökben élőknek tették fel a kezdeményező pécsi főiskolások, majd gyermek- és nevelőotthonokban keresték tovább a válaszokat. Partnerszervezőként így jutottak el a fehérvári Kodolányi János Főiskola szociális munka szakosaihoz, akik vállalták: a velencei gyermekotthon lakóival színes kültéri falat alkotnak, a gyermekálmokat megjelenítendő. Az U-alakú, három színes falrészletet majdnem három napig tervezték-festették a gyerekek az önkéntesek segítségével.



- A gyerekek izgatottak voltak, ezerrel ötleteltek, bár mi nem ismeretlenül érkeztünk közéjük, hiszen ezt megelőzően hat alkalommal már szerveztünk közös programokat - meséli a legutóbbi alkalomról Varga Viktória szociális munkás szakos hallgató. - Ám az biztos, hogy soha, egyiknél sem nyíltak meg még annyira, mint ez alatt a három nap alatt, amikor a művészet által fogalmazhatták meg a vágyikat.



A falfestés mellett az önkéntesek hatalmas tortával is megvendégelték a gyerekeket, a tornateremben pedig közös fényfestést hoztak létre, megtervezett és vetített képekből: ezt nagyon élvezték az otthon lakói. Ha megnézzük az elkészült és oklevélátadással színesített, ünnepélyes átadáson birtokba vett falakat, a fiatalok vágyai jól elkülöníthető témák köré csoportosulnak: béke, összetartozás, szerelem, érvényesülés a munka világában... Az egyik képen pedig egy kisfiú vidáman rúgja a focilabdát. 

A közös tervezgetés és munka annyira összekovácsolta a kis csapatot, hogy az elválást gyerek és felnőtt is megkönnyezte. Ám lesz folytatás: szeptember végén ismét összejön a csapat, folytatni a fényfestést. És persze az álmodozást is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!